Najbrži Internet u Srbiji ikada

Kompanija SBB juče je objavila početak rada DOCSIS 3.0 platforme.

        Kao prvo, ovo znači da je SBB omogućio pristup Internetu brzinama od 30 i 60 Megabita ka korisniku (download) i do 2 Megabita od korisnika ka Internetu (upload). Ovakvi paketi čine SBB Internet najbržim u Srbiji (skoro 4 puta brži od najjačeg ADSL paketa). Osim toga, brzine paketa osnovne ponude postpaid interneta u većini gradova su više nego udvostručene.
        Primena DOCSIS 3.0 tehnologije omogućava svim korisnicima brzine koje su do sada bile rezervisane isključivo za velike firme putem fiber-optic veze
        Povećanjem brzina postpaid paketa na 4, 8, 12 i 16 Mb/s bez promene cena SBB je svoju osnovnu ponudu značajno približio nivou razvijenih zemalja.
         Prema statistikama, prosečna brzina kojom su korisnici u svetu tokom poslednja 3 meseca 2008. godine pristupali internetu iznosila je 1,5 Mb/s. Sjedinjene Američke Države su tada zauzimale 17. mesto, sa brzinom od 3,9 Mb/s.  U želji da poboljšaju svoju poziciju, pored širenja fiber-optic mreža, u okviru državne strategije odlučili su se za uvođenje DOCSIS 3.0 tehnologije na svim kablovskim sistemima. Tako „Comcast” – najveći kablovski operater u toj zemlji, planira da ovu godinu završi sa 60% svojih korisnika na DOCSIS 3.0 platformi.
SBB je ponosan jer u Srbiji to čini u istom procentu i u isto vreme.
        Brzine od 30 i 60 Mb/s pružaju mogućnost razmene muzičkih i video sadržaja, gledanje video snimaka visoke definicije i neometano igranje on-line kompjuterskih igrica brže nego ikada do sada. Imajući u vidu da će, prema istraživanju kompanije CISCO, do 2013. godine čak 90% sadržaja na internetu činiti video sadržaj, ovakve brzine se mogu shvatiti kao realna potreba, ali i bitan napredak Srbije kada je tehnologija u pitanju.

        “SBB je izuzetno ponosan da moze da objavi početak komercijalne primene DOCSIS 3.0 plarforme u okviru naših internet servisa. Ovo je najbolji dokaz o kvalitetu naše mreze i naših kadrova. SBB je u stanju da napravi ovaj tehnološki korak u isto vreme i na isti način sa najrazvijenijim zemljama sveta.”
rekao je predsednik Upravnog odbora SBB-a Dragan Šolak.
        Turbo Flat paketi su od sada dostupni na teritoriji Beograda, Novog Sada i Zrenjanina, čime je ova usluga omogućena za 60% korisnika SBB-a.
Turbo Flat paketi, namenjeni fizičkim licima, dolaze po cenama od 7.490 dinara mesečno.
        Osim toga, pored brzine downloada od 4 do 16 Mb/s, brzine uploada povećavaju se od 50% do 100%, što će korisnicima omogućiti još bolju iskorišćenost veze. Pored toga, SBB uvodi mogućnost da korisnik, po želji, unapredi svoj paket fiksnom IP adresom, kao i da udvostruči propusnu moć veze ka internetu, koristeći dodatak zvani „upload booster“.
        Dragan Šolak je izrazio nadu da će SBB biti u prilici da u najskorijoj budućnosti ove servise ponudi svim korisnicima. „Nažalost, to ne zavisi samo od nas.”, naglasio je. „Početak rada DOCSIS 3.0 usluga je direktna posledica liberalizacije telekomunikacionog tržišta Srbije, izgradnje našeg magistralnog optičkog voda kroz Vojvodinu do granice Srbije i želje SBB-a da ide u korak sa najnovijim tehnološkim dostignućima. Ukoliko nam regulatorni okvir bude dozvoljavao, odnosno ukoliko se nastavi početa liberalizacija tržišta možete očekivati još mnogo dobrih vesti iz SBB-a.”
        U sledećoj fazi razvoja, SBB će se usmeriti na objedinjavanje svojih mreža radi unificiranja ponude interneta i digitalne televizije u gradovima koje pokriva, širenje DOCSIS 3.0 tehnologije, kao i na ponudu dodatnih usluga, čime će definitivno potvrditi jednu od liderskih pozicija u oblasti telekomunikacija.

Izvor: SBB Srpske kablovske mreže

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 04, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *