Kontrola plodnosti zemljišta

Temerin: Sve više ratara, posebno poljoprivredni proizvođači sa velikim parcelama sve češće se odlučuju za kontrolu plodnosti zemljišta, a iz Poljoprivredne stanice Novi Sad stigla su uputstva.

 

       Uzorci za kontrolu plodnosti zemljišta uzimaju se sa površine do 5 hektara. Ukoliko je površina veća, tada se parcela deli na više delova, gde svaki deo ne sme biti veći od 5 hektara.
        Krećući se po parceli dijagonalno ili kao po šahovskoj tabli sa 25 do 30 mesta uzimaju se pojedinačni uzorci, koji se stavljaju u kofu kako bi se dobio prosečan uzorak. Nakon završetka uzorkovanja, sadržaj u kofi se dobro izmeša i od toga se oko 1 kilogram stavlja u vrećicu i dostavlja u Poljoprivrednu stanicu Novi Sad, ul. Temerinska 131.
        Uzorci za potreba gajenja ratarskih i povrtarskih kultura uzimaju se u sloju od 0 do 30 cm, za voćarsko-vinogradske kulture u slojevima od 0 do 30 i od 30 do 60 cm.
        Pored podataka o vlasniku, površini parcele – treba dostaviti i predlog namene za korišćenje parcele, kao i željene kulture za narednih četvorogodišnji period.

Autor: Mile Milojević
Datum: 30, 10, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *