Staza zdravlja i info centar – Jegrička

Temerin: Na osnovu odluke o zaštiti Parka prirode Jegrička, opština Temerin, kao i opštine Vrbas, Bačka Palanka i Žabalj, svake godine dostavljaju program zaštite i razvoja Parka prirode Jegrička – staraocu Javnom vodoprivrednom preduzeću Vode Vojvodine.

         Poslednjih nekoliko godina postavljene su table za obeležavanje zaštićenog parka, završeno je geodetsko snimanje Jegričke, formirana je profesionalna i volonterska čuvarska služba, završena je projektno tehnička dokumentacija za informacioni centar koji se gradi na Jegričkoj, pored mosta na putu Temerin – Bečej.
        Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine u saradnji sa opštinskim resorom za zaštitu životne sredine opštine Temerin promovisao je akciju „Staza za edukaciju i rekreaciju“ pored Jegričke u Sirigu.
        O ovoj jedinstvenoj stazi zdravlja zajedničku brigu vode planinari, lovci, ribolovci i učenici OŠ „Danilo Zelenović“ u Sirigu.
        Reka Jegrička protiče kroz opštinu Temerin u dužini od 15 kilometara. U blizini granice između temerinskog i gospođinačkog atara Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine je postavilo prvu osmatračnicu ptica na zaštićenom prirodnom dobru Parku prirode „Jegrička“. Osmatračnica je postavljena u temerinskom toku Jegričike, koji je u drugom stepenu zaštite. Odabir lokacije i uslove postavljanja dao je Zavod za zaštitu prirode Srbije, a na osnovu istraživanja orintofaune, gde je utvrđen određen broj retkih i ugroženih vrsta ptica kao što su: belobrka čigra, patka njorka, bukavac. Jegrička je u ovom delu široka 30 – 40 metara.

Belobrka čigra (Chlidonias hybridus)
čak i u gnezdu treba vežbati krila; foto: P.Kostin
Izvor: Agroplus

        Osmatračnica je napravljena od drveta 3 x 2 metra, visine 5 metara, po ugledu na osmatračnice postavljene u ostalim zaštićenim prirodnim dobrima. U blizini osmatračnice postavljene su piknik klupe sa stolovima i info table. Sredstva je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Autor: Mile Milojević
Datum: 27, 10, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *