Promocija filma „Uspešne Romkinje“ u Izvršnom veću Vojvodine

Novi Sad: U Izvršnom veću Vojvodine, 22. oktobra je u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Kancelarije za inkluziju Roma, održana prezentacija filma „Uspešne Romkinje“ autorki Jelene Jovanović i Veronike Mitro.




        Film je nastao u okviru projekta „Jedan radni rad Romkinje u Vojvodini“ projekta koji je realizovalo udruženje „Istraživači Romi“ iz Žablja u partnerstvu sa društvom „Razlika“.
        Snimanje filma pomogli su i Program za umetnost i kulturu Instituta za otvoreno društvo iz Budimpešte RTV Vojvodina – Redakcija programa na romskom jeziku, ženskog fonda „Rekonstrukcija“ (Beograd) i Zavoda za ravnopravnost polova.


        Duško Jovanović Direktor kancelarije za inkluziju Roma, pozdravljajući autore i učesnice u snimanju filma, kao i mnogobrojne zvanice i goste, rekao je – Izvršno veće Vojvodine uspelo je tokom poslednjih godina da, zahvaljujući kvalitetnim i dobro osmišljenim programima podrške, ostvari brojne pozitivne pomake u okviru romske zajednice, kao i da značajno doprinese stvaranju uslova za uklanjanje predrasuda i stereotipa o Romima. U posebno teškoj situaciji su Romkinje, koje su često dvostruko diskriminisane, i kao žene i kao pripadnice romske zajednice. No u poslednja tri konkursa za samozapošljavanje, od ukupno realizovanih 77 realizovana projekta za osnivanje radnji i preduzeća, Romkinje čine dve trećine. Osim toga, umesto četiri studenta na novosadskom i univerzitetima u Vojvodini, od kojih samo jedna Romkinja, danas na tim visokoškolskim studira više od dve stotine Roma, a veći deo ovih studenata su mlade Romkinje. Film prikazuje romske žene u jednom novom svetlu, pozitivnom i dalekom od svih predrasuda i svakog stereotipa i govori o uspehu integracije romske populacije, što je svakako jedan od naših najvažnijih ciljeva.


        Udruženje „Istraživači Romi“ slavi desetogodišnjicu postojanja a film, kao jedan od najvažnijih projekata, treba da pomogne u promociji pozitivne slike o romkinjama, i napuštanju stereotipa i predrasuda o Romima, što je jedan od osnovnih ciljeva „Istraživača Roma“.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 23, 10, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *