Specijalna nagrada srpskom filmu „Bele rode moje ravnice“

Lođ: Na XIII Međunarodnom Festivalu Filma o Prirodi „Wlodzimierz Puchalski“ u poljskom gradu Lođu, septembara 2009. godine dodeljena je Specijalna nagrada srpskom filmu „Bele rode moje ravnice“


Oliver fojkar na dodeli nagrade u Lođu

        U Poljskoj, u gradu Lođ, iz koga je Plesna grupa „Anilana“ koja je krajem avgusta gostovala u opštini Titel, održan je Međunarodni festival filma o prirodi „Wlodzimierz Puchalski“. Na festivalu je u konkurenciji od stotinak filmova iz 14 zemalja srpski film „Bele rode moje ravnice“, (koji je svojevremeno prikazan i u Titelu) autora Olivera Fojkara i Dušana Čekića, osvojio prestižno Specijno priznaje za izražene emocije u filmu o prirodi. Grand Pri Festivala je osvojio Danski film „Plaža kameleona“ autora Adama Schmedes – a. Na ovom festivalu prikazan je i novi film reditelja Petra Lalovića „Kako prodati nebo i toplinu Zemlje“ i Vladimira Perovića „Održivi razvoj jednog toka“.


Oliver Fojkar i direktor festivala Andrzej Traczykowski

        Značaj nagrade srpskom filmu je utoliko veći ako se zna da grad Lođ u Poljskoj već skoro sto godina poseduje izuzetno jaku filmsku industriju, 60 godina tradicije Edukativnog Dokumentarnog Filmskog Studija i da se u gradu Lođu nalaze dve nagrade Oscar (za animirane filmove „Tango“ 1983 i „Peter and the wolf“ 2007. koji su snimljeni u studiju Se ma for u Lođu).


OSCAR i producent filma PETER I VUK Zbigniew Zmudzki i Oliver Fojkar

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 28, 09, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *