Završeni dani kulture u Šajkašu

ŠAJKAŠ: Tradicionalnim koncertom Kulturno-umetničkog društva „Šajkaš“, održanom 22. septembra, završeni su četvorodnevni dani kulture organizovani povodom seoske i crkvene slave svetog Joakima i Ane.


        Za vikend je održana dvodnevna manifestacija „Šajkaški ražanj“, a proteklog ponedeljka šajkaški književnik i glumac Gojko Todorović premijerno je izveo svoju najnoviju monodramu „Treće koleno“. U pitanju je realistična priča o paorskoj porodici koja je u trećoj generaciji ostala bez imanja i pala na prosjački štap. Deda je uspeo da stekne veliko imanje i lep salaš, otac ga je sačuvao, a unuk ga je olako proćerdao i doveo sebe u situaciju da postane sluga i spava „na dve bale slame u jaslama“ kod čoveka kome je prodao salaš.


        Na dan slave koncert je održan na bini u centru sela, u organizaciji KUD-a „Šajkaš“. Sve tri folklorne selekcije izvele su bogat program i publici pokazale deo svoga bogatog repertoara u koreografiji Vuka Vučinića, a uz orkestar Vlade Stevanovića. U programu su učestvovali i gosti, srpsko Kulturno-umetničko društvo „Branko Radičević“ iz Dalja (Hrvatska) koji su izveli splet slavonskih pesama i igara. Publika je, takođe, dugim aplauzom pozdravila i Pevačku grupu KUD-a „Sveti Sava“ iz Čoke koji su izveli nekoliko starih narodnih pesama. Koncertu su prisustvovali i predstavnici KUD-ova iz Batajnice, Belog Blata i Ivanova. Nakon koncerta, u Sali KUD-a, nakon večere bilo je zajedničko druženje do kasno u noć.
        Slava je imala svoju prepoznatljivu koreografiju i sadržaje, a crkva uobičajeni program bogosluženja.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 24, 09, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *