Trećina vojvođanskih sela uložiće u odvodnjavanje i uređenje atarskih puteva

Novi Sad: Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Daniel Petrović, pozdravili su u Banovini vojvođanske poljoprivrednike, korisnike bespovratnih sredstava namenjenih za odvodnjavanje i uređenje atarskih puteva u 2009. godini sa kojima je resorni sekretarijat danas zaključio ugovore.

        Na konkurs Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je podneto ukupno 494 prijave, a ugovori su zaključeni sa 159 mesnih zajednica. Za ove namene predviđeno je ukupno 220 miliona dinara.
        Mesnim zajednicama Titel, Lok, Vilovo i Gardinovci odobreno ukupno osam miliona dinara za uređenje atarskih puteva.



        Predsednik Pajtić je podsetio na predlog pokrajinske administracije od pre tri godine, u kojem se tada isticalo da je neophodno da Vojvodini pripadne 30 odsto sredstava od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta. Predstavnici pokrajinske administracije su ukazali da će se kroz ta sredstva demonstrirati proces decentralizacije i u Vojvodini i u Srbiji, istakao je predsednik Pajtić i naglasio sledeće:
– Decentralizacija jeste proces prenošenja, odnosno spuštanje i finansija i nadležnosti sa najvišeg organizacionog nivoa bliže problemu ili oblasti u kojoj se sprovode aktivnosti i rešavaju problemi, a to su mesne zajednice.Prava decentralizacija jeste decentralizacija do nivoa mesnih zajednica i zbog toga sa zadovoljstvom konstatujem da ćemo danas potpisati ugovore sa trećinom vojvođanskih sela, koja će dobiti priliku da ulaže u svoju infrastrukturu, odnosno kanalsku mrežu i uređenje atarskih puteva. Ovo ima izuzetan značaj i za poljoprivredu i za poboljšanje života građana Vojvodine koji žive u ovim mesnim zajednicama – istako je predsednik Pajtić.


        Predsednik je vojvođanskim poljoprivrednicima poručio da će se sa ovakvom politikom podrške nastaviti, kao i sa realizacijom svih onih programa, koji su podsticaj razvoju našeg agrara, poput izdvajanja 130.000 dinara za svako novo poljoprivredno gazdinstvo, ali i svim započetim merama, uprkos vrlo teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalazimo. Predsednik Pajtić je obećao da će sredstva od zakupa poljoprivrednog zemljišta biti uvek usmeravana tamo gde je to najpotrebnije, na lice mesta gde je proizvodnja i gde problemi nastaju, ali i rešavaju.


        Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Daniel Petrović je podsetio da je ovo već treća godina u kojoj se realizuje godišnji Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u skladu sa zakonskom regulativom, čime se pokušavaju rešiti tekuća pitanja u poljoprivredi, vodoprivredi i šumarstvu. Sredstva koja se izdvajaju za ove namene uvećavaju se iz godine u godinu. U 2007. godini usmereno je 164 miliona dinara za ove aktivnosti, lani su iznosila 380 miliona dinara , a u ovoj godini čak 680 miliona dinara. Pokrajinski sekretar Petrović naveo je neke od prioritetnih programa za koja se ova sredstva koriste.Na prvom mestu to je komasacija, potom mera melioracije pašnjaka i livada za koju će u ovoj godini biti izdvojeno 25 miliona dinara i najavio sprovođenje programa Podizanje poljozaštitnih pojaseva za koji će biti izdvojeno 50 miliona dinara, a konkurs raspisan u septembru mesecu. Po prvi put 30 miliona dinara biće izdvojeno za formiranje Prognozne službe sa nemerom praćenja, već od naredne godine, pojave bolesti na poljoprivrednom zemljištu, uticaj određenih štetočina i ispravnost vode u kanalskoj mreži Vojvodine. Merama odvodnjavanja i uređenja atarskih puteva, koje će se realizovati sredstvima iz današnjih ugovora, resorni sekretar Petrović takođe je pripisao veliku važnost od naročitog značaja za stvaranje boljih uslova za olakšano bavljenje poljoprivredom i unapređenje poljoprivredne proizvodnje u pokrajini.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 27, 08, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *