И – Кухињски буквар

Индијанер-крофне, Индијанер-модле напуњене аспиком, шунком и јајима, Индијанер торта


Индијанер-крофне

 

Узми два жуманцета, дуго мути са седам дека шећера; сад додај пет дека оштра брашна, промешај, напослетку додај од два беланцета чврсту пену и две кашике воде. Све то измешај. Калупе за индијанер намажи машћу, брашном поспи, брашно добро истреси. Калупе напуни припремљеном смесом и пеци тихо. Печене крофне пажљиво повади, метни их на чисту даску, коју си претходно покрила чистом белом хартијом, па остави да се добро охладе. Кад су већ хладне врх (горњи део) одсеци, издуби их и нафилуј шлаг-обрстом (врхње, слатка павлака). Затим поново метни врх одозгоре и превуци (прелиј) их чоколадном глазуром. Узми пет дека шећера, четири руде чоколаде и две кашике млека и кувај, док се не згусне. Сад скини с ватре, умешај три дека масла (маргарина) и мешај, док не постане млако. Том смесом глазирај крофне. Слажи их готове у „дитне“.

 


Индијанер-модле напуњене аспиком, шунком и јајима

Узми лепе мале калупе за индијанер*, опери их водом, не бриши их и напуни овако: сипај у калуп аспика за једну дечју кашику, метни да се упихтија. На упихтијани аспик метни на коцке исечене шунке и обарена јаја, напуни калуп шунком и јајима. Затим наспи аспика до врха модле и остави да се упихтија. Сутрадан истреси пихтије на стаклену чинију. Служи као предјело. Врло лепо изгледа, а врло је укусно и добро јести.

*колач филован кремом, преливен чоколадом

 


 

Индијанер торта

Мути 8 жуманаца са 22 деке шећера и натрвеном лимуновом кором по сата. Додај 16 дека оштрог брашна и промешај још неколико пута. Затим додај од 8 беланаца чврсту пену и промешај све заједно.сад узми копању, намажи је машћу, поспи је брашном и успи припремљену смесу у копању и метни у рерну да се тихо пече.

Кад је печена пажљиво је извади на даску и остави да се хлади. Кад се охлади одсеци врх (горњи део) торте и пажљиво је издуби колико можеш. У шупљину метни истуцаног шлагобрста*, затвори је и превуци чоколадом.

Глазура: узми 14 дека шећера, пола деци млека и четири руде чоколаде. Све заједно кувај док густо не буде. Кад се згусло, метни три деке доброг масла. Мешај док не постане млако, сад прелиј целу торту.

* улупана слатка павлака, додатак слаткишима.

 



Куварица, Народни музеј Крагујевац
слика преузета са сајта „Стари занати у Србији“

Autor: Rade Aničić
Datum: 07, 07, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *