Gastarbajteri na odmoru

Temerin: Ovih dana na ulicama, pijačnom trgu, kompleksu bazena, trgovinama i drugim lokalima srećemo na desetine naših sugrađana na privremenom radu u Evropi i drugim delovima sveta, pa čak iz Australije, Novog Zelanda, SAD i Kanade.



        Mnogi od njih su u zasluženoj penziji, što znači su su se otisnuli u svet pre više od četiri decenije.
        Popisom iz 1981. godine statistički je utvrđeno da je na privremenom radu u inostanstvu bilo 747 stanovnika iz opštine Temerin, 544 aktivna i 203 članova porodice.
        Najviše „gastarbajtera“ imao je Temerin 569, Bački Jarak 152 i Sirig 36.
        U Saveznu republiku Nemačku otišao je najveći broj mladih, 508, Austriju 104, Švajcarsku 30, Francusku 14, Švedsku 12. Kanada, Švajcarska i SAD su takođe bile obećane zemlje. Razlozi odlaska na rad u druge zemlje uglavnom su bili ekonomsko-socijalne prirode. Otežane mogućnosti zapošljavanja krajem šezdesetih godina prošlog veka, niski prihodi lica bez stručne spreme, ali i sa zanatima – naveli su ih da egzistenciju potraže u evropskim i vanevropskim zemljama. Mnogi Temerinci su posle 1991. godine našli posao i opredelili se za život u Mađarskoj.
        Svaki dolazak kući predstavlja pravo zadovoljstvo. Susreti sa najbližima, komšijama, prijateljima, drugarima iz školskih klupa. Proslave, kao što je Ilindan, susreti generacija i svadbe se ne propuštaju. Mnogi su od zarada u inostranstvu otvorili zanatske radionice, servise i manja preduzeća, sa atraktivnim programom proizvodnje – što je omogućilo zapošljavanje mladih kadrova.
        Zahvaljujući internetu i lokalnoj štampi koja im se šalje iz Temerina – može se reći da su naši zemljaci na privremenom radu u inostranstvu dobro informisani o svim zbivanjima u opštini Temerin.

Autor: Mile Milojević
Datum: 10, 07, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *