Prijem za šahovske šampione

Upravni odbor šahovskog kluba „Hajduk“ iz Čuruga upriličio je prijem za svoje članove koji su ujedno i članovi ekipe osnovne škole „Đura Jakšić“ koja je na proteklom Državnom prvenstvu osnovnih škola osvojila ubedljivo prvo mesto.

        Naime devojčice ove ekipe u sastavu: Emilija Rajčo, Marica Milovanović učenice šestog razreda i Teodora Sladojević učenica četvrtog razreda održale su predavanje svojim drugaricama protiv kojih su se takmičile na prvenstvu u Obrenovcu. Čuružanke su pobedile ubedljivo, bez ijedne izgubljene partije, tako da su na kraju imale čak četiri poena više od drugoplasirane ekipe. Ove devojčice nastavljaju tradiciju „vladavine“ Čuružanki koje su već godinama u vrhu šahovske igre i u bivšim državama SFRJ, SRJ i sada Srbije. Kuriozitet ovog uspeha je i da je Emilija Rajčo zbog zdravstvenih problema, povreda ruke, nije trenirala skoro godinu dana ali je uz mali trening i veliki trud odigrala odlično na prvoj ploči, a Marica i Teodora su samo potvrdile kvalitet. Ovoj svečanosti je prisustvovala i kadetkinja Danijela Petrović, najbolja šahistkinja iz Čuruga koja pored titule četvorostrukog prvaka Srbije ima i sedmo mesto na Evropskom prvenstvu u Subotici. Takođe su bili tu i dečaci Mačkić, najbolji mladi igrač i Gatarić i Parenta. Sponzori su ovoga puta obezbedili male novčane nagrade za šampionke, za Danijelu i mušku ekipu. Nagrade je uručila Dragica Dragin, predsednik Saveta MZ Čurug, ženskom delu, dok je dečacima nagrade uručio Momir Mandić, kapiten seniorske ekipe i zamenik predsednika kluba. Ovom prijemu nije prisustvovao predsednik opštine Žabalj jer je bio opravdano sprečen. Treba na kraju nešto reći i o treneru ovih mladih šampiona, nastavniku Bošku Tucaku. Njegovim dolaskom u školu na mesto nastavnika tehničkog obrazovanja počinje uspeh u šahu. On otkriva talente i posle toga tokom rada u sekciji usavršava i usmerava njihov rad do savršenstva što pokazuje i vitrina sa osvojenih 579 medalja i pehara za proteklo vreme.
        Pored čestitki i lepih želja za nove uspehe u životu i daljem radu treba skrenuti pažnju rukovodstvu Šahovskog Saveza da omogući ovim mladim ljudima da svoje umeće pokažu i na drugim takmičenjima u nadi i veri da će se novo rukovodstvo, na čelu sa Dragicom Tucakov, izboriti da se u buduće više pomogne čuruškim šampionima.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 29, 06, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *