Promovisane dve knjige Mirka Žigića

U Lovačkom domu u Gardinovcima

        U prepunoj sali Lovačkog doma u Gardinovcima, u organizaciji USKOR-ovog ogranka „Koviljski kulturni krug“, a uz podršku Aktiva žena „Dren“ i Lovačkog društva „Zec“ iz Gardinovaca, proteklog petka održana je promocija knjiga Mirka Žigića: „Vreme samoće“, zbirka pesama za odrasle i „Maštarije“, zbirka dečjih pesama. Recenziju za obe knjige napisao je nedavno preminuli književnik Zdravko Ivanković, koji je bio i urednik USKOR-ove edicije „Savremena poezija“, u okviru koje su zbirke i izdane.

        O knjigama su govorili: književnik Miloš Anđelić, predsednik USKOR-a, Jelica Stojkov i pesnikinja Dominka Arsić. U programu, koji je vodio novinar Nikola Turajlić, učestvovali su: ženska pevačka grupa „Sarke“ koja deluje u okviru Aktiva žena „Dren“ iz Gardinovaca, učenici gardinovačke osnovne škole Miloš Ranisavljević, Dušan Šljapić i Sveta Stojkov koji su recitovali pesme iz knjige, mlađani Nikola Filipović, star svega 4,5 godina i Šajkaški pesnici Gojko Todorović, Jovanka Bekvalac, Dominka Arsić, Vera Čelić, Mića Samočeta, Nikola Poljak Milin i Miroslav Koledin.

        Zbirka „Vreme samoće“ predstavlja poetsku uzvišenost bola i patnje koja i pored toga, kako recenzent kaže, budi nadu i ljubav. Satkana od pedesetak pesama, sadržajno i tematski različitih, nastalih u najtežim trenucima autorovog života, podsećaju na strahote „ali i pozivaju na čovečnost, mir, rad i ljudsku sreću“. Pesnik ne zaboravlja stari izgubljeni zavičaj, ali peva i o novom zavičaju, o Šajkaškoj. Naslovnu stranu ove knjige uradila je slikar, Lidija Rođaković, a štampanje su pomogli Mesna zajednica Gardinovci, pesnikinja Velinka Janić-Karanović iz Gardinovaca i Mirko Budić iz Vršca.

        „Maštarije“ predstavljaju prvu Žigićevu zbirku pesama za decu u kojoj im se kao autor obraća sa puno ljubavi i nežnosti, podučavajući ih i želeći im dorodošlicu u život. „Puno znači kada se detetu, koje je u zori govora, ponudi lep i jednostavan govor govor poezije“, ističe se u recenziji. Sa šezdeset pesama Žigić se predstavio kao vrstan dečji pesnik i ovom knjigom je dao vredan doprinos srpskoj književnosti za decu. Knjigu su ilustrovali učenici Osnovne škole „Svetozar Miletić“ iz Gardinovaca, a njeno štampanje pomogla je Zdravstvena ustanova „Irisfarm“ apoteka, vlasnika mr. ph. Dragana Božića iz Šajkaša.

Ovo su Mirku Žigiću, koji živi i stvara u Gardinovcima, treća i četvrta zbirka pesama. Prethodno je objavio „Krik iz tame“ (2003.) i „Lelek za pragom“ (2004.).

Vreme samoće

Hladnim, zelenim ledinama

netaknute samoće

kao razigrana ždrebad

zakopitaju se moja rana sećanja.

Ničim omeđena

ona nižu sliku za slikom

u neprekinuti lanac

da njime opašu pobegle godine

i sete me na neotkrivene tajne

u koje niko nije mogao ući.

Nedohvatljiv

ja tad bivam samo svoj

bez obzira na mnoštvo

koje umire od znatiželje.

Mirko Žigić: „Vreme samoće“

Naopaka pesma

Dotrčalo jutro

sa zapadne strane,

a na starom dudu

rodile banane.

Zamrzlo je sunce

u šumi kupače,

kukuriče magarac,

a petao njače.

Reka teče uzvodno,

ribe poljem šeću,

roda rže putem,

a konji klepeću.

Krava sisa tele,

mačak juri kera,

vetar nosi struju

a duva bandera.

škola beži đaku,

znanje mu je jako,

u pesmici ovoj,

sve je naopako.

Mirko Žigić: „Maštarije“

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 04, 04, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *