Osnovana asocijacija „Romska mreža“

Sredinom marta registrovana je Asocijacija „Romska mreža“ kao organizacija koja za sada okuplja Rome u Vojvodini, a u cilju je da predstavlja ovu populaciju u čitavoj Srbiji.

Predsednik Asocijacije je Pera Petrović iz Rume, gde joj je i sedište, a koji je ujedno i koordinator za Srem. Koordinator za Bačku je Ivan Dimitrov iz Loka, a za Banat Gusti Ivanov iz Sefkerina.

– Romska populacija nije zadovoljna radom Kancelarije za inkluziju Roma, jer ne radi u interesu naroda koji predstavlja. Oni imaju suviše gusto sito kroz koje malo šta prolazi siromašnom romskom narodu. To je i razlog stvaranja Asocijacije, jer želimo da imamo dobre i pravovremene informacije o pomoći i našim pravima. Dekada Roma traje već pet godina, a rezultati su nevidljivi, iako znamo da stiže pomoć kako iz Srbije tako i iz inostranstva. Zato stvaramo tim koji će biti nezavisan i koji će se boriti za bolji život našeg naroda. Ne želimo da više niko s nama manipuliše, ističe predsednik Pera Petrović, koji je ujedno i konzul za socijalnu i kulturnu politiku Roma IRU iz Svetskog parlamenta Roma.

Osnovni ciljevi i zadaci Asocijacije su pomoć Romima u sferi obrazovanja, stanovanja, zdravstvene zaštite te pomoć u hrani i odeći. Formiran je i poseban odbor za prava manjina. U Mrežu uključuju sva romska udruženja na teritoriji Vojvodine i Srbije. Ovih dana vršiće podelu humanitarne pomoći najugroženijima u opštinama Pančevo i Vršac i to prvenstveno garderobe.

– Ne smemo dozvoliti da u Dekadi Roma romska deca umiru od gladi i hladnoće kao što se desilo ove zime u Rumi gde je umrlo dete staro 16 dana. Svi obećavaju avione, kamione i milione, a najsiromašniji od toga nemaju ništa. Pojedinci na osnovu toga otvaraju firme i bogate se, a siromašni ispaštaju. Takođe ćemo povesti brigu o zapošljavanju, ali i o otkazima jer se Romi teško zapošljavaju, a prvi dobijaju otkaze u firmama – kaže Ivan Dimitrov.

I Gusti Ivanov ističe da se Romi u Banatu takođe suočavaju sa velikim problemima koji su mnogo teži nego što se može pretpostaviti. Mnogi su ponovo krenuli da prose jer nemaju od čega da žive. U Opovu, u romskom naselju, žena se smrzla jer nije imala drva za ogrev, a nadležni su znali za ovaj slučaj ali nisu na vreme reagovali. Mnoga romska naselja nemaju ni vode ni struje u 21. veku.

Dimitrov na kraju obećava da će se čelni ljudi Asocijacije „Romska mreža“ boriti da i Romi žive život dostojan savremenog čoveka.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 07, 04, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *