Zapošljavanje mladih u ruralnim sredinama

Tribina sa temom: „Uloga i odgovornost lokalne zajednice u zapošljavanju mladih“ održaće se 13. marta 2009. u 18 časova, u Plavoj sali opštinskog suda u Titelu.

          Pozivamo vas da učestvujete na tribini “Uloga i odgovornost lokalne zajednice u zapošljavanju mladih” posvećenoj, pre svega, mladim osobama i njihovom jačanju za pokretanje i sprovođenje programa za zapošljavanje mladih u Titelu. Ova tribina se organizuje u sklopu projekta „Zapošljavanje mladih u ruralnim sredinama“ koji ima za cilj da promoviše, podstiče i podrži zapošljavanje i samozapošljavanje mladih putem informisanja i edukacije o mogućnostima i načinima ruralnog razvoja.

Govornici na tribini su:

Miroslav Vasin, Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova,

Milivoj Petrović,  Predsednik opštine Titel,

Miloš Antić, Razvojni fond za mlade,

Nenad Nešović, Nacionalna služba za zapošljavanje ispostava Titel.

          Želimo da razgovaramo o pitanjima: Da li postoji i kakva je veza između zapošljavanja mladih i ruralnog razvoja u Vojvodini/Srbiji? Koji vidovi podrške za zapošljavanje mladih sada postoje? Koliko ih koristimo? Da li znamo da ih koristimo?

Tribina je prva javna aktivnost u sklopu projekta i želja nam je da okupimo mlade građane i građanke, zainteresovane za aktivno učešće u razvoju budućnosti Titela. Nadamo se dijalogu sa predstavnicima/cama svih organizacija, udruženja i neformalnih grupa koje su već aktivne u opštini Titel, koji će voditi osmišljavanju edukativnog seminara za zainteresovane o načinima za pristup programima podrške za zapošljavanje mladih u APV i Srbiji.

          Projekat Zapošljavanje mladih u ruralnim sredinama pokrenut je u decembru 2008. godine u saradnji sa opštinom Titel, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. S obzirom na činjenicu da u ukupnom broju građana u Titelu koji imaju ličnih primanja mladi čine 1,06%, a zastupljeni/e su sa 20% u populaciji, ne želimo da verujemo da je ovo realan prikaz potencijala mladih. Smatramo da mladi hoće i mogu da otvore prostor za zapošljavanje, a da bi ih u tome podržali planirali smo da:

osnažimo strukturu za pokretanje i podršku razvoju lokalnih razvojnih planova kroz obuku mladih aktivista i aktivistkinja u opštini Titel,

upoznamo građane i građanke, a prvenstveno mlade u opštini Titel sa mogućnostima i lokalnim kapacitetima i resursima za zapošljavanje i samozapošljavanje kroz lokalni razvoj.

          Očekujemo da će nakon projekta opština Titel i mladi dobiti grupu od 22 osobe sa znanjem i veštinama za pokretanje, planiranje i vođenje lokalnih razvojnih planova, a da će 3500 mladih biti informisani o mogućnostima razvoja njihove sredine.

          Očekujemo vas.

 

Projektni tim

Autor: Razvojni fond za mlade
Datum: 04, 03, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *