Lokalni akcioni planovi za unapređenje obrazovanja Roma

Završen proces izrade lokalnih akcionih planova za unapređenje obrazovanja Roma u 5 vojvođanskih opština.



        U opštinama Bač, Opovo, Sečanj, Titel i Zrenjanin završen je proces izrade lokalnih akcionih planova (LAP) za unapređenje obrazovanja Roma. Izrađeni LAP-ovi u svih 5 opština predati su lokalnoj skupštini na razmatranje, a do sada su usvojeni u Opovu i Baču.

        Ovaj proces odvija se u okviru projekta “Obrazovanjem protiv siromaštva – Inicijativa zagovaranja za uključivanje Roma u obrazovni sistem“ koji sprovodi Novosadski humanitarni centar (NSHC) u partnerstvu sa Udruženjem romskih studenata (URS). Projekat podržava Institut za održive zajednice (ISC) sredstvima USAID-a. 

        Problem obrazovanja Roma višeslojan je i duboko ukorenjen tako da se pomaci u njegovom rešavanju mogu očekivati jedino sistemskim rešavanjem. Pored napora da se na nacionalnom nivou donose i sprovode regulative (strategije, zakoni, akcioni planovi) koje se tiču unapređenja obrazovanja Roma, veoma je važno da se to dešava i na lokalnom nivou.

        Lokalnim akcionim planom (LAP) za unapređenje obrazovanja Roma predlažu se konkretne mere kojima se može poboljšati obrazovni status Roma i drugih marginalizovanih grupa u opštini. LAP je važan jer pruža mogućnost da se kompleksan problem koordinisano i sistemski rešava; ukazuje na važnost podele odgovornosti lokalnih aktera i njihovu međusobnu saradnju; pomaže lokalnoj samoupravi da ciljano i planski usmeri namenska sredstva na godišnjem nivou, u skladu sa prioritetnim merama; takođe, povećava šanse za dobijanje sredstava od postojećih donatora i fondova.

        Mere koje su posebno važne za unapređenje obrazovanja Roma i označene kao prioritetne u većini opština su sledeće: permanentno motivisanje roditelja romske dece o značaju obrazovanja; rano uključivanje romske dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja; besplatno pohađanje celodnevnog boravka u predškolskoj ustanovi; obezbeđivanje užine, udžbenika i pribora za rad na svim nivoi,a obrazovanja; uvođenje romskih asistenata u obrazovne institucije; stručno usavršavanje vaspitača, nastavnog i stručnog osoblja; unapređenje dopunskog rada sa decom; stipendiranje romskih srednjoškolaca i studenata. U svim opštinama postoji potreba za pravljenjem baze podataka o uslovima stanovanja i socio-ekonomskom statusu Roma.

        Novosadski humanitarni centar i Udruženje romskih studenata su pre ovog projekta pomogli izradu tri lokalna akciona plana – u Apatinu, Sečnju i Beočinu.

         Od avgusta meseca NSHC je pokrenuo proces izrade LAP-ova u još dve vojvođanske opštine (Novi Sad i Nova Crnja) koji se sprovodi u okviru projekta Lokalni akcioni plan za poboljšanje pristupa obrazovanju Roma: Javno zagovaranje za smanjenje siromaštva. Ovaj projekat je finansijski podržan sredstvima Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i trajaće do juna 2009. godine.

Autor: Novosadski humanitarni centar
Datum: 25, 02, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *