Uspeh umetnika iz Bečeja

Bela Turfit, umetnik amater iz Bečeja postigao je izvanredan uspeh pošto je dobio Zlatnu Plaketu
za sliku na izložbi u Budimpešti.




        Bela je rođen u Bečeju 1949. godine gde je završio školu i počeo da radi i ujedno amaterski počeo da se bavi slikanjem. Iako nije bio umetnik sa završenom školom počeo je da se druži sa umetnicima amaterima i postao jedan od članova udruženja umetnika u Bečeju. Svoje slike je izlagao na mnogim kolektivnim izložbama, a imao je i samostalnih gde je dobijao pozitivne komentare jer slika pejzaže, mrtve prirode i portrete, a tehnike su mu isto tako raznolike od crteža olovkom do ulja na platnu. Između ostalog prepoznatljiv je po slikama bečejskih crkava i kapela.

        Prošle godine, po njegovim rečima pozvali su ga iz udruženja i predložili da pošalje nekoliko svojih radova sa ostalim umetnicima na međunarodnu izložbu slika u Budimpeštu što je on i prihvatio. Umetnik kaže da je to za njega bila velika čast ali pošto je učestvovalo preko tri stotine umetnika nije očekivao nagradu ali se potajno ipak nadao da može da dobije. Nije mogao da ide u Budimpeštu zbog procedure oko putnih isprava tako da je u Bečeju očekivao rezultate. Kada je dobio informaciju da je njegova slika pejzaž sa motivom prirode rađena tehnikom pastela nagrađena bio je oduševljen, jer to mu je do sada najveći uspeh i podsticaj da još više radi i slika.

         Ovaj skromni umetnik sada penzioner živi u Bečeju sa svojom porodicom, ćerkom, zetom i unucima. Vreme provodi čuvajući decu i slikajući. Takođe se bavi i muzikom koja mu je pored porodice veliki motiv da dalje stvara.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 02, 02, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *