„Kreativno-socijalni pokret“ vodi brigu o starim licima

“Kreativno-socijalni pokret“ iz Titela je u 2008. godini realizovalo šestomesečni projekat „Za lepšu starost“.

        Projekat koji se bavio problemima najugroženijeg dela populacije našeg društva, a to su stari i bolesni, je realizovan zahvaljujući finansijskoj podršci Pokrajinskog sekretarijata za rad i socijalnu politiku, u iznosu od 692.000,00 dinara i njime je  obuhvaćeno oko četrdesetak korisnika iz Titela koji nisu u prilici da se sami staraju o sebi. O njima su se brinule dve geronto domaćice koje su ih obilazile jednom nedeljno u trajanju od dva sata, kao i članovi celog tima angažovanog na realizaciji projekta, ističe Svetlana Arambašić, predsednica Udruženja građana Kreativno socijalni pokret.

 

        I u narednih godinu dana Udruženje građana „Kreativno-socijalni pokret“ iz Titela će raditi na realizaciji projekta „Za lepšu i dužu starost“ zahvaljujući sredstvima koja su dobili na konkursu Fonda za socijalne inovacije u iznosu  od 1.529.901, a briga o starim je proširena i na Šajkaš o kojima se brine Geronto domaćica iz Šajkaša. Na konkurs je stigla 61 prijava, a ovim konkursom podržan je 31 projekat opština iz cele Srbije (Senta, Mali Iđoš, Odžaci, Prokuplje, Ražanj, Titel, Pećinci, Krupanj, Požarevac, Žabari, Pirot). Fond za Socijalne inovacije je program Ministarstva rada i socijalne politike koji se realizuje u saradnji sa programom Ujedinjenih nacija za razvoj, uz podršku Evropske agencije za rekonstrukciju, Vlade Kraljevine Norveške i Vlade Velike Britanije. Pravo učešća na konkursu imale su one opštine koje su usvojile strateški plan  razvoja socijalne zaštite. Ugovor vredan 1.529.901,00 dinara potpisan je u Beogradu 20. novembra 2008. godine, uz obavezu lokalne samouprave da učestvuje u Projektu sa 20%. 

        Zbog sve većeg broja prijavljenih korisnika, na teritoriji mesta Titel zaposlene su tri geronto domaćice, a u Šajkašu jedna. Na realizaciji projekta učestvuju Svetlana Arambašić – koordinator projekta, Marjan Zubčić, geronto domaćice iz Titela Anka Lozanov, Živanka Jovanov, Milka Balok, Alaksandra Kovanušić, geronto domaćica iz Šajkaša i volonteri „Kreativno-socijalnog pokreta“.




        Zahvaljujući raspoloživim finansijskim sredstvima Udruženje je u mogućnosti da obilazi oko devedeset starih lica. Povremeno za jedan broj korisnika koji nisu obuhvaćeni projektom, Udruženje čini uslugu nabavke lekova iz apoteke. Za početak korišćenja usluge, stariji se mogu lično prijaviti, ili po preporuci rođaka, Crvenog krsta, zdravstvene ustanove… Svrha projekta je unapređenje kvaliteta života u starosti i stvaranje uslova da stariji bolje žive u svojoj lokalnoj zajednici. Prioritetna grupa starijih kojima se pružaju usluge su oni koji imaju više od 65 godina, žive u samohranim staračkim domaćinstvima, a imaju potrebu za uslugama pomoći u kući. Starima će u prostorijama Udruženja (Glavna 45 ) jednom mesečno biti omogućena druženja, a započeo je i rad „Kluba za treće doba“. Sve usluge za korisnike su besplatne.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 26, 01, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *