Doček Srpske Pravoslavne Nove godine

U Čurugu je u organizaciji Mesne zajednice i opštine Žabalj organizovan doček Srpske Pravoslavne Nove godine.

        Srpska Pravoslavna Crkva računa vreme po Julijanskom kalendaru koji se od zvaničnog međunarodnog razlikuje trinaest dana te se tako i Srpska Nova Godina dočekuje 13. 01. odnosno 31. 12 po Julijanskom kalendaru.

        I do sada se slavila ova Nova Godina ali uglavnom u porodičnom krugu ili u restoranima, a ovo je prvi put da se u Čurugu dočekuje u centru (na trgu). Organizovano je kuvanje rakije i vina čime su posetioci mogli da se posluže i uz prigodnu muziku počelo je druženje. Mnogo građana je izašlo u centar da prisustvuje ovom događaju, a u ponoć je izveden vatromet koji je ispaljivan iz prostora osnovne škole. Vatromet je izveden profesionalno i kvalitetno, a za to se pobrinula firma „Šime-specijalni efekti“ Novi Sad.

 


        Atmosfera i ambijent su bili predivni, mnogi su doveli i decu da bi videli vatromet koji je trajao desetak minuta. Nebo nad Čurugom je svetlelo raznim bojama što je pojačalo i onako predivan utisak. Ovoj manifestaciji su se pridružili i predsednik opštine Žabalj, Branko Stajić sa saradnicima i pokazali da će učestvovati na svakoj manifestaciji koja se održava u selu. Branko Stajić je izjavio da je prezadovoljan ovom manifestacijom kao i odzivom građana na istu i nagovestio da bi trebalo da postane tradicija u Čurugu. Predrag Nađalin, jedan od glavnih krivaca organizacije dočeka, je rekao da je zadovoljan odzivom građana i takođe obećao da će ovo postati tradicionalna manifestacija u Čurugu. Građani su bili oduševljeni ovim programom i vatrometom i uglavnom smatrali da je trebao biti veći sadržaj programa, što su organizatori i obećali i izvinili se jer je bilo vrlo kratko vreme da se organizuje neki veći program.

         Na kraju su svi zadovoljni napustili Trg u centru sela noseći u sebi predivne utiske o ovom lepom događaju.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 14, 01, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *