Monodrama "Svečane božićne haljine"

Sinoć 19. 01. u prostoriji biblioteke i čitaonice u Čurugu Radomir Miljojković, profesor i književnik iz Žablja, predstavio je i izveo svoju monodramu „Svečane Božićne Haljine“.




        Tema ove monodrame je sećanje jednog čoveka čiji je otac bio učesnik i jedan od vođa Racije u Južnoj Bačkoj. Ovaj sada sedamdesetogodišnji junak se priseća i priča prizore iz života od dolaska u Bačku pa do sadašnjih dana, opisuje svoje nove komšije njihov život i stradanje u Raciji. Njegov je otac osuđen kao ratni zločinac i on i brat kroz ceo svoj život nose beleg da su deca zločinca te on svojim radom i vrednoćom pokušava da skine taj teret sa svojih pleća ali neuspeva čak ni dobijanjem odlikovanja za rad i pregalaštvo.

        Po završetku izvođač je nagrađen dugotrajnim aplauzom i primao je čestitke prisutnih, a sam je izjavio da ta priča oslikava njegov protest protiv svih zala i zločina i pokazuje kako čovek može u svakom trenutku od humaniste da postane zločinac u zavisnosti od okolnosti. Član opštinskog Veća, Maksim Srećkov, je monodramu ocenio najvišom ocenom i njegovo viđenje je da se ovim delom čuva uspomena na žrtve Racije, a posebno na decu ubijenu u istoj te je u Čurugu i podignut Spomen vrtić gde su na Pergamentu napisana imena sve dece koja su nastradala u istoj, a u Čurugu ih je bilo 82.

        Predsednik Saveta MZ Čurug je isto ocenila najvišom ocenom rad i trud autora i da će se ta monodrama izvoditi još mnogo puta podsećajući da se treba kloniti zločina. Na kraju i direktor Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ Dubravka Dudić je ocenila rad Miljojkovića kao odličan i najavila da će biti još dva predstavljanja u Gospođincima 22. i Žablju 26. januara. Takođe je rekla da narod sa ovih prostora čuva u sebi bol za nastradalima i da je to delotvornije i jače od svake priče.

         Šta reći na kraju nego Radomiru Miljojkoviću poželeti još mnogo monodrama, pesama i priča uz želje za dobro zdravlje koje je najvažnije za čoveka.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 20, 01, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *