Pomen žrtvama racije

U Čurugu je danas 06. 01. 2009. godine održan pomen žrtvama zloglasne Racije u kojoj je ubijeno oko 10% stanovnika Čuruga.




        Posle sukoba u žabaljskom ritu koji je se odigrao 04.01.1942. godine u kome su učestvovali borci Prvog Šajkaškog odreda i Mađarske okupacione vojske i žandarmerije počela je odmazda nad nevinim žiteljima Čuruga i ostalih mesta u Južnoj Bačkoj. Okupaciona vojska i Žandarmerija je ušla u selo i počela hapšenje žitelja ovog sela među uhapšenima se pored odraslih nalazilo i mnogo žena i dece a vršena su ubijanja i po kućama. Uhapšeni su odvođeni u magacine u centru sela gde su zatvarani, a mnogi su odvedeni i u zgradu opštine. Sve se to dešavalo na Badnji dan te hladne zime četrdeset druge godine. Posle mučenja i masovnog streljanja ubijeni su odvoženi na kolima na Treću rampu gde su bačeni pod led reke Tise. Ovaj stravičan događaj je preživelo nekoliko dece i jedan čovek, Živan Ristin, koji se zatim skrivao i preživeo rat. U ovom stravičnom ubijanju nastradalo je oko 1000 stanovnika ovog mesta raznih uzrasta. U znak sećanja na nevine žrtve na trećoj rampi je postavljen spomenik koji opominje na te stravične događaje iz 1942. godine.

        Pomen su obavili sveštenoslužitelji čuruškog hrama oci Petar Trivunović i Slobodan Lazić uz sasluženje bogoslova Ilije Anđelića, a pored građana rođaka i prijatelja nastradalih pomenu su prisustvovali i predstavnici Opštine Žabalj Branko Stajić, predsednik opštine, Sava Milićev, zamenik predsednika, članovi opštinskog veća Maksim Srećkov, Predrag Nađalin i Danilo Nikolin. Takođe, pomenu su prisustvovali i Dragica Dragin, predsednik Saveta MZ Čurug, Zoran Simičić sekretar MZ, te članovi Saveta Mesne zajednice koji su položili venac na spomenik.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 06, 01, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *