Izložba ukrasnih predmeta Branke Vidić

GARDINOVCI: U Gardinovcima je proteklog vikenda održana izložba ukrasnih predmeta penzionerke Branke Vidić koja već nekoliko godina živi u ovom lepom šajkaškom naselju pored Dunava.

        To je Brankina prva izložba iako se ovom vrstom stvaralaštva bavi godinama. Sem tkanih šalova koji mogu biti i upotrebni predmeti, sve ostalo su ukrasni predmeti koji su napravljeni uglavnom od prirodnih materijala. Od 65 izloženih predmeta, nekoliko je i novogodišnjih tematskih ukrasa, poput jelki od šišarki ili oraha. Prevladavaju saksijice sa suvim cvećem ili dekorisani snopići, ali ima ukrasa urađenih kombinovanim tehnikama sa suvim cvećem ili kukuruzovinom na tkaninama koji mogu stajati kao zidni aranžmani.

         A sve je počelo pre desetak godina sa jednim neobičnim panjem pronađenim na obali Dunava. Dopao joj se pa ga je ponela kući. Tek nakon dve-tri godine panj je dobio željeni oblik. To se svidelo Brankinim prijateljima i ona je tako počela da stvara ukrasne predmete koje je uglavnom poklanjala.

         – Tokom čitave godine skupljam biljke, plodove, koru od drveta, kamenčiće, kukuruzovinu i ostalo što mi se dopadne, čistim ih i sušim i onda, u zimskom periodu kad mrak padne već u pet, vadim ih i doterujem te od njih stvaram malo jedinstvo, svako za sebe, onako kako mi tog momenta dođe ideja. I tako godinama, sve do ove izložbe – ističe Branka.

         Zadovoljna je posetom i utiscima koje posetioci nose sa izložbe. Čak je i kupljeno nekoliko lepih rukotvorina i tim će novcem pokriti troškove izložbe. Sve je ovo motiviše da nastavi da stvara i da pronalazi nove tehnike i materijale. Od Branke očekujemo nove izložbe, a možda i zbirku pesama jer poeziju piše od svoje petnaeste godine.

 

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 22, 12, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *