Domaćica umetnik

Po saznanju da u našoj sredini živi domaćica – umetnik, Mirjana Sladojević, odlučili smo da je posetimo i vidimo o čemu se tu radi i kakva ona to umetnička dela stvara.


        Zatekli smo je u kući i počeli razgovor u vrlo prijatnoj domaćoj atmosferi. Na pitanje šta radi prvo nam je donela i pokazala svoje radove, a to su pozlaćene knjige sa Ikonom Svetitelja uz tekst (Tropar) o istom, takođe tu su i Ikone, čaše, flaše. Sama kaže da je od malena imala talenat da se bavi umetnošću što je pokazivala na časovima likovnog vaspitanja ali joj to nije bilo životno opredeljenje te posle nije nastavila da se bavi umetnošću. Udajom se bavi svim poslovima kojima se bave domaćici i gaji decu, ali pre otprilike dve godine na nagovor i savet sestrića koji živi u Republici Srpskoj koji je inače monah počinje da se pored redovnog kućnog posla bavi i ovim umetničkim tj. da stvara ova prelepa umetnička dela. Mirjana kaže da se uz ovaj posao i odmara mada mora da bude izuzetno koncentrisana jer posao mora da se radi pincetom, lepkom te izrada jednog ovakvog eksponata traje i po nedelju i više dana u zavisnosti da li je u pitanju čaša, flaša svećnjak, knjiga ili Ikona.

        Knjige su prave knjige samo preparirane Ikone koje koristi su slike (fotografije) Svetitelja, a pored obavezno ide i Tropar o istom. U poslu joj pomaže i suprug Ranko koji pravi postolja, a ne retko kada imaju vremena pomažu i deca.

 

 

        Takođe smo saznali od Mirjane da treba posebno obratiti pažnju da na njenim svećnjacima ima i mali koji služi da se u njega stavi struk Bosiljka, uz Svetitelja najčešći motiv na njenim radovima je Bogorodica sa Hristom. Uglavnom sada radi po porudžbini i tako se njena umetnička dela mogu naći kod mnogih naših ljudi širom prostora bivše SFRJ, kao i Evrope.

         Pored svih kućnih obaveza, Mirjana stigne da se bavi umetnošću, a na pitanje da li su sinovi zainteresovani da nastave njen rad ona odgovara da su momentalno odlični učenici i odlični košarkaši pa se nada možda kasnije kada završe sportske karijere. Mirjana i njena porodica su primer kako svi mogu da se bave onim što ih najviše preokupira i to je vrlo uspešna porodica.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 15, 12, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *