Štrajk od 14. decembra

Uplašeni nepovoljnom situacijom u firmi i neizvesnošću zaposleni u AD „Titel Brand“, prerađivači povrća, su ponovo tužili poslodavca zbog neisplaćenih zarada i doneli odluku da započnu sa štrajkom 14. decembra.

        – Zarade nam nisu isplaćene od jula 2008, kasne četiri zarade, doprinosi nisu plaćeni od januara, ni razlika doprinosa od maja 2007. do januara. Pri tome se favorizuje jedan grupa zaposlenih u obezbeđenju kojima se redovno isplaćuju prinadležnosti, izuzev 3 portira koja godinama rade u firmi. Ne isplaćuju se naknade za bolovanja, ističe Miloš Đuričić, predsednik sindikalne organizacije u AD „Titel brand“. Posebno ih brine što će ih ova situacija dovesti da od 1. januara zaposleni i članovi njihovih porodica neće imati pravo na zdravstvenu zaštitu.

        Zato je delegacija sindikalne organizacije zajedno sa predstavnicima SS sindikata za više opština Zrenjanin razgovarala sa generalnim direktorom, Ivajlo Borisovim, koji je preliminarno ponudio isplatu 2 plate do kraja godine.

        Sa stanovišta sindikata ponuda je neprihvatljiva, a nakon konsultacija gospodina Borisova sa većinskim vlasnikom-cima iz Bugarske, krajem naredne nedelje znaće se više. Razloga za optimizam nema što potvrđuje i Tomislav Stajić, poverenik SSS za opštinu Titel. – Utisak sindikalne strane je da će se teško postići dogovor zato što su računi „Titel Branda“ u kontinuitetu blokirani od 19. aprila. Trenutno iznos blokade je 13 miliona dinara. Utisak pojačava i činjenica da  „Nova Srbijanka“ iz Valjeva ima slične probleme, a vlasnici su isti, ističe Stajić.

         Na nekorektno ponašanje poslodavaca ukazuje i činjenica da je deo zaposlenih – mehanizacija upućen na takozvano plaćeno odsustvo, na čelu sa predsednikom sindikalne organizacije. Zbog toga će se sindikat obratiti inspekciji rada pošto proizvodnja ide sa sezonskom radnom snagom bez tehničkog nadzora stručnog lica na postrojenjima. Radnici „Titel Branda“ su se ponadali boljitku u maju ove godine kada su nove gazde kupile većinski paket akcija od Akcijskog fonda. Pristali su i na poravnanje, u junu je krenula proizvodnja, uz nadu  da neće biti po onoj narodnoj „obećanje ludom radovanje“. Ipak, 50 stalno zaposlenih radnika za 4 meseca je primilo samo jednu platu u dva dela i izgubilo poverenje  u nove gazde. Sezonska radna snaga  sa kašnjenjem isplate prekida sa radom, pa su  trenutno sezonce iz Belog Blata zamenili Ločani.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 07, 12, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *