„Tako je govorio Vuk“

U Čurugu je večeras, 1. decembra, održano književno veče sa predstavljanjem knjige Aleksandra Čotrića „Tako je govorio Vuk“.




        Književno veče je počelo prisustvom na večernjoj Liturgiji u prelepom čuruškom hramu Sv. Vaznesenja Gospodnjeg koju je služio Petar Trivunović, paroh čuruški, uz sasluženje crkvenog hora i učenika i studenata bogoslova iz Čuruga.

        Posle Službe se prešlo u svečanu salu Lovačkog doma gde je nastavljen program. Prisutnima se prvo obratio Zoran Radomir, pozdravio sve prisutne i zahvalio se sveštenicima i horu na održanoj Liturgiji, a zatim je crkveni hor Sv. Vaznesenja Gospodnjeg otpevao Srpsku himnu „Bože pravde“.

Od gostiju prva se skupu obratila gospođa Ksenija Popović prof. književnosti iz Novog Sada, pozdravila sve prisutne, pohvalila hor i aludirajući horsko pevanje ispričala kako su počele demokratske promene u Srbiji i objasnila ulogu Vuka Draškovića i Aleksandra Čotrića u svemu tome, Vuka kao lidera, a Aleksandra kao hroničara tih događanja. Posle Ksenije skupu se obratio novinar i književnik Đorđe Randelj iz Novog Sada i iz svog ugla učesnika tih događanja predstavio knjigu „Tako je govorio Vuk“. On je objasnio da o ličnosti nekog čoveka se može više saznati iz par anegdota nego iz suve biografije. Potom su govorili još gospoda Milan Jelić i Miodrag Rajić koji su dali svoje viđenje ove knjige i rekli da će čitaoci dati konačan sud o njoj.

        Na kraju, skupu se obratio i autor knjige Aleksandar Čotrić, pozdravio sve prisutne, zahvalio se Kseniji, Đorđu, Milanu i Miodragu na lepim rečima o knjizi, a zatim i predstavio knjigu čitanjem nekih vrlo interesantnih anegdota iz knjige te na primeru Miloša Obrenovića i Nikole Pašića pokazao da se u anegdoti čovek bolje opiše i ostane u sećanju nego po biografiji. Nakon toga ispričao je i neke anegdote koje nisu sada našle mesto u knjizi ali će biti u sledećoj. Na pitanje potpisnika ovih redova odakle promocija u Čurugu Čotrić je odgovorio da ga je u ime Srpskog Pokreta Obnove pozvao Milan Radomir, a on znajući da je Čurug bio jedno od najjačih mesta u početku višestranačja rado prihvatio da dođe i predstavi svoju knjigu.

        Na samoj promociji mogla je da se kupi knjiga po vrlo popularnoj ceni od 150,00 dinara.

         Posle promocije upriličen je skroman koktel za sve prisutne.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 01, 12, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *