Otvoren dečji vrtić „Alisa“ u Šajkašu

Decenijama se u Šajkašu oseća potreba za odgovarajućom predškolskom ustanovom kakvo zaslužuje ovakvo naselje koje ima veliki broj predškolaca.




        Postoji u središtu sela oronula zgrada sa dve učionice u koju se jedva mogu smestiti deca pripremnih odeljenja za školu, a o ranijem uzrastu se uglavnom ne govori, osim pred izbore, da bi se dobio koji glas više. Bio je pokušaj otvaranja privatnog vrtića, ali je i on propao jer ga je nakon nekoliko dana zatvorila inspekcija zato što nije imao odgovarajuće sanitarne uslove. Zbog toga su mnogi roditelji iz Šajkaša prisiljeni da svoju dečicu svakodnevno voze u vrtiće i jaslice u Budisavu ili Kovilj.

          Pre nešto više od mesec dana, tačnije 24. septembra, otvoren je dečji vrtić „Alisa“ u Ulici braće Krkljuš bb, u novoj lepoj zgradi kod parka. Prostorije vrtića idejno su osmislili arhitekta Dejan Ecet i dizajner Jovan Trkulja. Posebno je lepo urađen sanitarni čvor i prilagođen potrebama i uzrastu ovih mališana. Vrtić je nedavno otvoren pa za sada ima samo šest polaznika: Anju, Miodraga (Miću), Natašu, Snežanu, Lazara i Oliveru. Oni su uzrasta od dve do četiri godine. O njima se brinu vaspitačica Jelena Janković i profesorka engleskog i nemačkog jezika Jelena Vuleta, koja je ujedno i vlasnik vrtića.

 

          Deca su u vrtiću u celodnevnom boravku od 7 do 17 časova. Boravak je ispunjen programom predviđenim za decu ovog uzrasta a uče i dva strana jezika – engleski i nemački. Imaju i četiri obroka kao i vreme predviđeno za odmor i spavanje. Najviše vremena provode u igri. Najomiljenije su im igre balonima, slaganje lego kockica a mnogo vole da listaju slikovnice. Zatekli smo ih kako se igraju kockicama i rado su pokazali šta su sve od njih napravili. Tako je Anja napravila dvorac, Nataša i Olivera kuće, Sneža lutke, a nestašni Miodrag pušku. 

          – Ovo je samo početak jer za nas većina Šajkašana još uvek ne zna. Organizovali smo i redovne posete pedijatra i stomatologa. Cene smeštaja su popularne i dostupne našoj prosečnoj porodici – istakla je Jelena Vuleta.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 30, 10, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *