Godišnja skupština DONKT-a „Prelo“ Čurug

Desetog oktobra je održana godišnja skupština Društva za očuvanje i negovanje kulturnih tradicija „PRELO“ iz Čuruga u prostorijama Društva sa početkom u 19 časova.




        Predsednik Društva je pozdravio prisutne, predložio Dnevni red, a zatim  se počelo sa radom. Dragan Milovanović je pročitao izveštaj o radu i naveo sa društvo sada broji oko 250 članova koji se uglavnom nalaze u folklornoj grupi ali ima i ih u likovnoj i drugim sekcijama. „Prelo“ je učestvovalo na raznim manifestacijama od kojih treba spomenuti Koncert na kome su učestvovale sve starosne grupe folklora, a bio je i izuzetno posećen. Druga manifestacija je „Poselo kod čuruške vetrenjače“ gde su pored čuružana učestvovali i mnogobrojni gosti. Tamo je bila organizovana likovna kolonija na kojoj su učestvovali i slikari amateri članovi DONKT-a koja je ocenjena kao vrlo uspešna i postaće tradicionalna. DONKT je uzeo ućešće i u programu seoske Slave, Dana ovčara, zatim je ostvarena saradnja i sa Domom za decu i omladinu ometenu u razvoju gde su deca iz Čuruga učestvovala u njihovom programu kada su gostovali korisnici usluga iz Doma iz Poljske.

        Takođe su deca učestvovala i na završnoj smotri Zmajevih Igara u Novom Sadu, što je ocenjeno kao vrlo dobro s obzirom da Društvo postoji nešto više od godinu dana. Ovaj izveštaj je jednoglasno prihvaćen.

        Po drugoj tački razrešeni su neki članovi Upravnog odbora i to Živka Ćirić, Braca Lišković i Ivan Tucakov, a na njihova mesta su izabrani: Nevenka Radulović, Negovan Milivojev i Vladimir Petrović. Tako da su sada članovi Upravnog odbora: Dragan Milovanović, predsednik, Dušica Anastasijević, blagajnik i Željko Bečejac, Nevenka Radulović, Zoran Trifunović, Negovan Milivojev i Vladimir Petrović.

        Na predlog predsednika Društva izabrano je i deset članova dopunskog odbora koji će pomagati Upravnom odboru u raznim situacijama kada treba organizovati neku manifestaciju, a njegovi članovi su: Živka Ćirić, Braca Lišković, Borivoj Dragin, Anita Đurđev, Renata Petrić, Zoran Andriška, Ljubica Đurđev -Buba, Slađana Jovičić, Biljana Ludoški i Danijela Mikulić. Takođe, izabrana su i dva nova člana Nadzornog odbora pa pored Mare Aničić, članovi su još Bobana Milovanović i Katica-Kaja Sačić. Imenovan je i tehnički sekretar Društva, to je Gorica Dimitrijević koja je i do sada obavljala taj posao. Tu su još i dva koreografa Dumanić Goran i Jelena Tucakov kojima pomažu dva člana Neda Petrović i Vladimir Petrović.

        Tema treće tačke su bila razna pitanja i predlozi. Tako je koreograf Tucakov objasnila termine proba i zašto je trajanje probe pomereno sa 60 na 45 minuta jer postoji šest starosnih grupa pa je ovakav rad efikasniji. Ana Rajčanji je predložila da roditelji još više pomognu koreografima pogotovo kada se ide na neko gostovanje time što doprate decu i posebno provere zajedno sa decom nošnju koju koriste. Ovim je skupština završila rad.

        Nakon skupštine razgovarali smo sa predsednikom Društva i saznali da se za Dan Opštine 8. Novembar (Mitrovdan) priprema umetnički koncert koji će se održati u Sportskoj hali u Žablju u ulici Nikole Tesle iza Doma zdravlja sa početkom u 17 časova.

        Na koncertu će učestvovati četiri Društva i to: „Taras Ševčenko“ KUD Rusina iz Đurđeva, KUD „Branislav Nušić“ iz Đurđeva, Folklorna grupa iz Gospođinaca i DONKT „PRELO“ iz Čuruga kao organizator istog. Planirano je da učestvuju sve starosne grupe iz navedenih Društava.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 10, 10, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *