Mladi gudači iz Norveške u Titelu

Zahvaljujući Društvu srpsko norveškog prijateljstva, ogranak u Titelu, Gudački orkestar mladih VUSO iz Norveške pod dirigentskom palicom Davida Fostera Pilingtona održao je koncert za titelsku publiku.



        Publika se odazvala u velikom broju, a profesor muzike Tamara Ranisavljev ističe da su mladi muzičari uspešno izveli teške kompozicije i da je to bila  prilika  za bolje upoznavanje sa kompozitorima iz skandinavskih zemalja, pogotovo Norveške.

 

        – Naš orkestar je osnovan 1989. godine kao orkestar mladih, talentovanih muzičara iz celog Okruga Vestfold. Većina članova studira ili je studirala muziku u zemlji i inostranstvu, a neki od njih su profesionalni muzičari. Orkestar broji 25 članova uzrasta od 12 do 19 godina  i većina dolazi iz okružnih škola kulture i Steiner škole. Naš orkestar se ubraja među najbolje orkestre mladih u Norveškoj i učestvovao je na više domaćih i međunarodnih festivala, priča stalni dirigent orkestra od 1990. David Foster – Pilington koji je muzički obrazovan u Engleskoj i Austriji.

 

         Za mlade norveške umetnike učenici muzičke sekcije Osnovne škole „Svetozar Miletić” pripremili su srdačnu dobrodošlicu i prigodan muzički program koji  su gosti  pohvalno  ocenili. Surganizatori koncerta  bili su  Narodna biblioteka „Stojan Trumić” i OŠ „Svetozar Miletić”.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 02, 10, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *