Volonteri u vanrednim situacijama

Titel: Konferencija o ulozi volontera u vanrednim situacijama u Vojvodini okupila je predstavnike 17 opština.

        Ovaj skup organizovao je USAID-ov program za planiranje i reagovanje u vanrednim situacijama zajedno sa opštinom Titel. Skup je otvorio predsednik opštine Titel Milivoj Petrović, a Vesela Radović, stručnjak za upravljanje u vanrednim situacija je ukazala na uspehe koji su do sada ostvareni, ali i očekivanje da se što pre razreše zakonski okviri o volonterizmu.

 

 

        USAID-ov Program je za dve godine delovanja u Srbiji započeo saradnju sa 6 opštinom i ima za cilj da podrži izgradnju održivog i sistematskog pristupa upravljanja vanrednim situacijama na lokalnom nivou, te pomaže opštinama da ispune međunarodne standarde u planiranju i reagovanju. Do sada je jedanaest opština i gradova sertifikovano za unapređenje sposobnosti za reagovanje u vanrednim situacijima. Četiri vojvođanske opštine, Inđija, Irig, Titel i Kanjiža su već primile ovo priznanje.

 

 

        Tokom konferencije predstavljena su najbolja iskustva u oblasti angažovanja volontera u reagovanju u poplavama u Titelu. Predstavnici tima za reagovanje u vanrednim situacijama iz  opštine Inđija govorili su o ulozi volontera u reagovanju u poplavama i požarima u njihovoj opštini, dok su predstavnici opštine Kovačica imali interesantnu prezentaciju o istorijatu dobrovoljnih vatrogasnih društava u svim naseljenim mestima opštine i iskustvima u radu sa volonterima. Đula Lošanc, predstavnik Crvenog krsta Srbije govorio je o iskustvima u radu sa volonterima, podsećajući na reči Anrija Dinana izrečenih pre 150 godina da se vanredne situacije ne mogu uspešno rešavati bez volontera.

         Konferencija je ispunila osnovni cilj i promovisala najbolje primere dobre prakse i iskustava u oblasti angažovanja volontera u vanrednim situacijama.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 30, 09, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *