Um i srce koviljskog ratara

Promovisana knjiga Milenka – Miće Samočete

KOVILJ: U organizaciji “Koviljskog kulturnog kruga“ koji predstavlja ogranak Udruženja srpskih književnika u otadžbini i rasejanju – USKOR iz Beograda, u Svetosavskom domu gornjokoviljske crkve u petak je održana promocija prve zbirke pesama Milenka – Miće Samočete, pod nazivom “Um i srce moje“. Sala je bila premala da primi brojne ljubitelje lepe pisane reči koji su, sem iz Kovilja, došli iz okolnih naselja Šajkaške pa čak i iz Beograda.

 

 

          Knjiga sadrži 93 pesme sa temama iz svakodnevnog života Koviljčana. Veoma je lepo opremljena, sa tvrdem koricama u boji a na naslovnoj strani je rad Koviljčanke Leposave – Bebe Segedinac. Knjiga je ilustrovana slikama koviljskih slikara. Izdavač je bio “Koviljski kulturni krug“ a štampana je u štampariji “Laza Kostić“ u Kovilju.

          – Kroz Milenkove pesme provejajvaju cveće, ruže, tamburice i bećarci, konji vrani i beli, ljubav, sreća i nesreća, kroz pesme sve promiče vrlo stvarno i opipljivo. Peva on i o sebi i svojima, o Kovilju i Koviljčanima, o Šajkaškoj, Gardinovcima, o Dunavu i Arkanju, o alasima i salašima, o svemu, tu su i komšije, nebo i ptice, sve je u pesmamam Miće Samočete, nije čak ni traktor izostavljen, i on je našao svoje mesto u pesmi – istakao je književnik Miloš Anđelić, predsedik USKOR-a u svojoj besedi. O knjizi su još govorili recenzent Miroslav Koledin i odgovorni urednik USKOR-a Zdravko Ivanković. Autor je po svom izboru govorio pesme iz knjige. U programu, koji je vodio Nikola Turajlić, učestvovala je ženska pevačka grupa “Sarke“ iz Gardinovaca u čijem su sastavu Milica Ranisavljev, Jelisaveta Stojkov, Dragana Mindić i Dominka Arsić. Učestvovali su i pesnici USKOR-a i “Koviljskog kulturnog kruga“ Katarina – Kaća Jovanović iz Beograda, Vera Čelić iz Loka, Velinka Janić- Karanović, Mirko Žigić i Dominka Arsić iz Gardinovaca, Dragan Kolarov i Ljubomir Kazimir iz Kovilja, Nikola Poljak – Milin iz Kaća koji su govorili po jednu svoju pesmu, dok se aforističar Bora Ilić iz Beograda predstavio sa nekoliko svojih aforizama i viceva.

          Posle promocije bilo je druženje uz koktel i muziku orkestra Borivoja Ilića iz Kovilja.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 27, 09, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *