Preporuke za ponašanje na sportskim događajima tokom dana žalosti u Srbiji

Beograd, 16. novembar 2009. godine: Ministarstvo omladine i sporta Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da povodom proglašene trodnevne žalosti zbog smrti patrijarha srpskog Pavla, a u skladu sa Zakonom o obeležavanju dana žalosti, daje sledeće preporuke povodom održavanja sportskih događaja.

        U saopštenju se navodi da utakmicu treba odigrati u skladu sa Zakonom o obeležavanju dana žalosti, što podrazumeva zastave spuštene na pola koplja i odavanje pošte preminulom patrijarhu Pavlu minutom ćutanja na početku utakmice.
        Najavu o minutu ćutanja dužan je da uputi delegat putem razglasa, a svi prisutni dužni su da ustanu – igrači, rezervni igrači, treneri, sudije i svi učesnici sportske manifestacije, kao i publika, osim nepokretnih invalida (u kolicima), kako bi se dostojanstveno obeležilo odavanje pošte.
        Ministarstvo obaveštava i o tome da je u toku dana žalosti zabranjeno emitovanje zabavne i narodne muzike, o čemu bi delegat, takođe, trebalo da obavesti sve prisutne.
        Takođe, Ministarstvo preporučuje i da ukoliko klubovi i savezi ocene da je za njih u ovom momentu primereno i tehnički moguće da odlože utakmicu to i učine, dodaje se u saopštenju.

 

 

Preuzeto sa zvaničnog sajta Vlade Republike Srbije

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 15, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *