KUD ''Šajkaš'' gostovao u Istočnom Sarajevu

Drugi po redu Sabor srpskog izvornog pjevanja koji okuplja Srbe od mora do Dunava, sa jedinstvenim ciljem da očuva i prezentuje narodnu kulturnu baštinu, održan je 20. septembra u Vojkovićima, Istočno Sarajevo.

        Učestvovalo je oko 70 kulturno-umetničkih društava i pevačkih grupa iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore. Domaćin čitave manifestacije bilo je Srpsko kulturno-umetničko društvo „Vojković“, a organizator i sponzor grad Istočno Sarajevo i opština Istočna Ilidža.

 

          Kulturno-umetničko društvo „Šajkaš“ iz Šajkaša bilo je specijalni gost Sabora i učestvovalo je samo u revijalnom delu programa. Dvadeset i pet Šajkašana, članova Društva, stiglo je autobusom bečejskog autoprevoznika, vođeni iskusnim vozačem Mehom, već u petak 19. septembra. Nakon smeštaja u studentskom domu Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, članovi KUD-a su sa domaćinom Brankom Pjevićem utišli u Vojkoviće i Kasindol gde su imali i prve nastupe. Veoma brzo se uspostavila srdačna atmosfera između gostoljubivih domaćina i raspevanih i razigranih Šajkašana. Na dan Sabora, koji je propraćen kišom i hladnim vremenom, Šajkašani su učestvovali u defileu. Dalji nastup im je bio neizvesan zbog lošeg vremena pa je jedan deo članova KUD-a skoknuo i do čuvene Baščaršije. Uživali su u starim bosanskim specijalitetima ćevapima, ražnjićima, pljeskavicama, baklavama, turskoj kafi u tipičnom orijentalnom ambijentu Baščaršije.

          Posebna priča je boravak Kulturno-umetničkog društva „Šajkaš“ u studentskom domu. Bio je to nezaboravan doživljaj, kako gostima tako i studentima-domaćinima. Dve noći se ovde družilo uz pesmu i igru do zore. Studenti kažu da u domu nije bilo ovakve atmosfere od kada postoji. Čak su trojica studenata Mašinskog fakulteta iz Gacka, Miljan Damjanac, Radovan Košutić i Mihajlo Pržević, išli sa KUD-om na Sabor da navijaju za Šajkašane, a Ivan je bio vodič kroz Sarajevo i na Baščaršiju.

 

          Uz neke sitnije zamerke organizatorima, kojima ni vremenske prilike nisu išle na ruku, bilo je ovo veoma lepo gostovanje koje će biti zapamćeno po prelepim predelima Istočne Bosne kroz koje smo prošli, Baščaršiji, druženjima i poznanstvima kao i razmeni iskustava sa mnogim učesnicima Sabora.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 26, 09, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *