30. godina od smrti akademika prof. dr Jovana Tucakova

22.09.2008. godine članovi osnivačkog odbora Akademskog društva „Prof. Dr Jovan Tucakov“ iz Čuruga posetili su grob uvaženog Akademika u Aleji velikana u Beogradu i položili venac zajedno sa predstavnicima SANU, predstavnicima resornih fakulteta Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu,a povodom tridesetogodišnjice od njegovog upokojenja.



        Da ga nisu zaboravili ni njegovi čuružani pokazaće time što će u četvrtak 25. 09. zajedno sa članovima osnivačkog odbora Akademskog društva te predstavnicima MZ Čurug, lokalne samouprave iz Opštine, predstavnika Doma zdravlja Žabalj i članova porodice položiti venac na postament uvaženog Akademika Tucakova koji se nalazi ispred ambulante u Čurugu koja sa ponosom nosi njegovo ime.

         Prof. dr Tucakov je rođen u Čurugu 24.01.1905. ali su ga školovanje i naučni rad odveli daleko. On se uvek vraćao u Čurug da se odmori i da čuje mišljenje svojih dragih Čuružana koji su ga svi zvali naš čika Jova zaboravljajući njegove titule i zvanja, a on je baš to voleo. Pored članstva u Matici srpskoj Jova je bio i član Srpske Akademije Nauka i Umetnosti te član Ruske, Američke Akademije nauka i član Britanske Kraljevske Akademije. Između mnogo naučnih radova među najpoznatijim je „Lečenje biljem“ jer se bavio farmakologijom. Akademik prof. Dr Jovan Tucakov se upokojio 22. 09. 1978. godine, a sahranjen je 25. 09. u Aleji velikana u Beogradu.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 22, 09, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *