Danas je Vidovdan, verski i nacionalni praznik

Gazimestan, Kruševac: Srpska pravoslavna crkva (SPC) i srpski narod obeležavaju danas Vidovdan, verski i nacionalni praznik i 621. godišnjicu sećanja na stradanje srpske vojske koja je 1389. na Kosovu branila svoje zemlje i hrišćanstvo od moćne Otomanske imperije.

        Patrijarh srpski Irinej poručio je danas u Gračanici da albanski narod ima nesporno pravo da postoji na Kosovu i Metohiji, ali da to pravo imaju i Srbi, kojima je Kosmet vekovna otadžbina.
        Patrijarh Irinej je, u vidovdanskoj besedi, izrazio nadu da će za Kosovo i Metohiju biti nađeno rešenje koje će zadovoljiti obe strane – i srpsku i albansku.
        „Rešenje koje će zadovoljiti samo jednu stranu nije rešenje već razlog za razdor, a to ne želimo ni mi ni oni koji na Kosovu hoće da imaju svoju zemlju i svoju državu. Ova zemlja pripada nama kao istorijskom narodu na ovim prostorima, ali pripada i onima koji su sa nama, i mi se nadamo rešenju koje će zadovoljiti obe strane“, rekao je Irinej.
        Prema njegovim rečima, oni koji kroje sudbinu sveta moraju imati pravdu i istinu za merilo kada odlučuju o Kosovu i Metohiji.
        „Narod koji želi ovde svoju državu nikada nije bio lišen ljudskih prava, i on se bori za svoju zemlju i svoju državu, dok su se Srbi oduvek borili za opstanak na Kosovu“, rekao je poglavar SPC.
        Liturgiji u manastiru Gračanica prisustvovali su ministri Goran Bogdanović i Bogoljub Šijaković, kao i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 28, 06, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *