Prva žabaljska škembijada

U Žablju je održana Prva žabaljska škembijada u organizaciji Udruženja građana „Ajmo babo u Žabalj“.




        Za ovo takmičenje najveći „krivci“ su Čedomir Miladić i Radovan Borišev jer su oni bili glavni organizatori i idejne vođe.

        Šestog septembra je počela škembijada u 13. časova, a voditelj programa je bila Dubravka Dudić, direktor Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ Žabalj. Na samom početku prisutne je u ime organizatora pozdravila voditelj programa i zamolila Milačića da se obrati prisutnima. On je pozdravio goste i takmičare, poželeo prijatan boravak u Žablju, da se fer takmiče i da odu sa mnogo lepih utisaka pa da dođu i sledeće godine. Predsednik opštine Žabalj, Dragiša Đorđević, je pozdravio prisutne i zvanično otvorio manifestaciju, a zatim se takmičarima obratio glavni sudija takmičenja Dobrica Toroman i zamolio takmičare da preuzmu materijal i označio početak kuvanja škembića. Posle ovoga je počeo kulturno-umetnički program. U ovom delu programa učestvovali su mešoviti hor „Pastorala“ Žabalj, zatim recitatori, učenici OŠ „Miloš Crnjanski“ Žabalj, deca mlađeg uzrasta IV razred iste škole, plesna grupa „Vero“ Đurđevo-Žabalj, pevačka grupa DONKT-a „Prelo“ Čurug, KUD „Mladost“ Elemir te članovi KUD-a „Rogalj“ iz Žablja. Dok je trajao program i kuvanje škembića uspeli smo da malo više saznamo o organizovanju ove prelepe manifestacije. Milorad Mišić, član organizacionog odbora, nam je rekao da je u postupku obnavljanje rada KUD-a „Rogalj“ u kojem će biti mnogobrojne sekcije pa će svoje mesto naći i Škembijada, takođe veliku pomoć je pružilo i udruženje „19. Januar“ koje organizuje isplivavanje za Časni krst koje se održava na praznik Bogojavljenja 19. januara. U okviru KUD-a biće i sekcija Roma koji su izveli veliki deo programa na ovoj manifestaciji dok smo u razgovoru sa Nikolićem iz orkestra saznali da će u okviru ove sekcije biti i sve vrste  edukacija Roma Organizatori su predvideli i veliki broj nagrada za takmičarske ekipe pa je tako proglašena najstarija i najmlađa ekipa, najveselija ekipa, najlepša ženska osoba iz ekipa (Mis škembijade), a svi su dobili prigodne nagrade. U 17 časova je završeno kuvanje škembića i sudija zajedno sa pomoćnicima je uzeo uzorke za ocenjivanje i odneo ga žiriju koji je zatim proglasio najbolje. Najbolje škembiće skuvala je ekipa „Ribarski šor“ Žabalj i osvojila Pehar i Zlatne medalje, Drugo mesto i Srebrne medalje osvojila je ekipa „Milanka“ Žabalj, a Bronzane medalje (treće mesto) osvojila je ekipa „Kampari“ Žabalj.
         Nagradu za najlošije pripremljene škembiće dobila je ekipa „Veseli kotlić“ iz Sremske Kamenice.

        Posle dodele nagrada nastavljeno je druženje uz škembiće, piće i program koji je organizovao domaćin „Ajmo babo u Žabalj“.

         Na kraju i domaćini i gosti su ocenili ovu Prvu škembijadu kao odličnu manifestaciju, a gosti su obećali da će doći i dogodine da se druže i takmiče jer se planira da ova manifestacija postane tradicionalna. Učestvovalo je ukupno 52 ekipe koje su se takmičile ali ni od jednih nismo mogli ni približno da dobijemo recept za čitaoce jer kako kažu to je kulinarska tajna.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 08, 09, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *