Centar za socijalni rad opštine Temerin

Centar za socijalni rad opštine Temerin je specijalizovana, neprofitna javna ustanova, koja vrši poslove iz oblasti socijalne i porodično-pravne zaštite prava i interesa građana i njihovih
porodica.


        Centar je osnovan 21. januara 1991. godine, a osnivač je SO Temerin. Centar se bavi izvršenjem više projekata, a među najzanimljivijim su: Pomoć u kući, ESVIT, Volonterska mreža, Zaštićeno stanovanje i Savetovalište za brak.

 

POMOĆ U KUĆI: U Temerinu je 18 procenata stanovništva starije od 60 godina. Prema istraživanjima centra najčešći problemi su: siromaštvo, narušeno zdravlje i prisustvo mnogih psihofizičkih oboljenja, neadekvatna ishrana i higijena, usamljenost, izolacija, neprihvatanje i socijalna izolacija starijih ljudi iz društvenog života u lokalnoj zajednici.

 

ESVIT: Esvit je program izgradnje geronto kuća namenjenih smeštaju i boravku starih lica. San o kućama za lepše starenje je otpočeo davno. San o istim kućama počeo je da živi još 2005. godine. U opštini Temerin se gradi ili je već završeno pet geronto kuća namenjenih

najstarijim. Kuće sadrže po četiri stana – garsonjere za boravak 40 starih osoba po principu gerontološkog centra.

 

VOLONTERSKA MREŽA: U Temerinu je formirana mreža obučenih volontera koji svakodnevno obilaze i pružaju pomoć najstarijim osobama i koji su odani ideji volonterizma. Volonteri su različite starosti, različitog obrazovanja, druželjubivi, aktivni i pre svega humani.

 

ZAŠTIĆENO STANOVANJE: U četiri objekta obezbeđen je smeštaj za 70 lica kojima je potrebna podrška za samostalan život. Cilj ovog projekta je integracija  ugroženih izbeglih lica iz nekadašnjih kolektivnih centara iz Temerina, Kovina, Kikinde i Bečeja i socijalno ugroženog stanovništva obezbeđivanjem adekvatnog stambenog prostora u prirodnom okruženju.

 

SAVETOVALIŠTE ZA BRAK: Stručni tim pruža podršku članovima porodice u rešavanju individualnih, bračnih i porodičnih problema u cilju jačanja funkcionalnih odnosa između članova porodice i porodice uopšte. Savetodavno-terapijske usluge pružaju se porodici i pojedincu u cilju sistematskog rešavanja problema i samopomoći.

Autor: Dalibor Mudrinić
Datum: 25, 07, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *