Memorijal “Živko Kondić”

U čast legende kaćkog fudbala od 27. do 29. juna u Kaću se održava Osmi tradicionalni međunarodni kadetski turnir “Živko Kondić”.

OFK Jugović iz Kaća, osnovan davne 1912. godine, jedan je od nastarijih fudbalskih i uopšte sportskih kolektiva u Srbiji. U gotovo stogodišnjoj istoriji, Kaćani su se uglavnom takmičili sa klubovima iz šajkaške regije i Novog Sada i okoline, više puta ulazeći iz najnižeg stepena takmičenja u takozvani „prvi razred“ i kao po pravilu, već posle sezonu ili dve, vraćajući se nazad.

Ali, sve je počelo da se menja u jesen 1974. godine, kada se u rad kluba uključio Živko Kondić, koji je u narednih dvadeset godina u više mandata bio predsednik OFK Jugović i predsednik Sportskog društva. Pod njegovim vođstvom, klub je postigao najveće uspehe u istoriji, u kratkom periodu prešavši put od Novosadske lige Prvi razred, preko Područne lige Novi Sad i Novosadsko-sremske zone, do Vojvođanske lige Zapad, gde se i danas takmiči, 14 godina nakon što je, 9. marta 1994. godine, zauvek prestalo da kuca plemenito srce Živka Kondića.

Ovaj velikan se do poslednjeg dana života svakodnevno hvatao u koštac sa problemima koji su stajali pred voljenim klubom. Njegov doprinos u stvaranju uslova za rad, organizaciji i postizanju takmičarskih rezultata bio je nemerljiv i nenadoknadiv. Posebno treba istaći privrženost i ljubav koju je gajio prema mlađim kategorijama, uvek se trudeći da im obezbedi sve što je nedostajalo, od limunade, do opreme, kopački i prevoza, i tako stvori bazu za uspešan razvoj kluba.

Živko Kondić je, bez sumnje, najistaknutija ličnost u čitavoj istoriji kaćkog fudbala i tvorac modernog Jugovića, kluba koji mu odaje poštu organizujući tradicionalni međunarodni turnir za kadete, koji nosi njegovo ime i koji se ovog juna održava po osmi put.

Na Memorijalu „Živko Kondić“ ove godine učestvuju Borac iz Banja Luke, Partizan iz Beograda, Vojvodina iz Novog Sada, Banat iz Zrenjanina, Novi Sad i domaći OFK Jugović, a obzirom da pravo nastupa imaju dečaci rođeni 1992. godine i mlađi, treba istaći da je ovo najjača smotra dečaka ovog uzrasta u čitavoj Srbiji. Ekipe su razvrstane u dve grupe, u „A“ grupi su OFK Jugović, Vojvodina i Borac, a u „B“ grupi Novi Sad, Banat i Partizan.

Turnir će zvanično početi u petak, 27. juna, u 16/30 časova, dočekom gostiju iz Banja Luke i svečanim otvaranjem, a prvi na teren će istrčati kadeti OFK Jugovića i Vojvodine (17/00), a nakon njih i ekipe Novog Sada i Banata (18/30). U subotu, 28. juna, u 8/30 časova delegacije klubova učenika će obići večnu kuću Živka Kondića na kaćkom groblju i potom otkriti spomen-ploču na „Sokaku Živka Kondića“, a u 9/00 časova će uslediti duel između OFK Jugovića i Borca, nakon kojih će, u 10/30 časova, snage odmeriti Novi Sad i Partizan. Istog dana, u popodnevnom programu, od 17/00 časova sastaju se Banat i Partizan, a od 18/30 časova Vojvodina i Borac. Borbe za plasman na programu su u nedelju, 29. juna, i to od 15/00 časova utakmica za peto mesto, od 16/30 časova meč za treće mesto, a od 18/00 časova veliko finale, nakon koga će uslediti proglašenje pobednika, uručenje priznanja i svečano zatvaranje turnira.

Autor: Goran Nakomčić
Datum: 26, 06, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *