Titelski breg

Nepresušan izvor za stručnjake

        Naša zemlja će 2009. godine biti domaćin najznačajnijih svetskih istraživača lesa, a Titelski breg i još neki lesni profili biće proglašeni geoparkovima. – Sagledavajući i uvažavajući naučni, stručni i praktični značaj lesnih oblasti u Srbiji i radeći na njihovoj zaštiti, zaključili smo da je sazreo trenutak da našoj naučnoj i stručnoj javnosti skrenemo pažnju na les, njegove otvorene profile koji su izuzetno vredna arhiva podataka o životnoj sredini Podunavlja u poslednjih milion godina. Cilj nam je da ukažemo na zaštitu lesa ali i potrebu da se preduzme šira akcija na očuvanju riznice podataka u lesu i da se na odgovarajući način valorizuje i predstavi javnosti i lokalnim zajednicama, ističe Srđan Belij, pomoćnik direktora Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

         Međutim, Titelski breg nudi brojne prirodne i kulturne vrednosti, a što je bila tema dvodnevnog savetovanja koje je organizovao Zavod za zaštitu prirode Srbije na kome je samo prvog dana u Novom Sadu prezentovano 19 saopštenja naših i stranih stručnjaka. Bilo je reči o geografskim karakteristikama, geologiji i paleontologiji, geomorfologiji, klimi, hidrologiji… ali je objašnjeno i kako je Titelski breg iz Srema doplovio u Bačku. Stručnjaci su ukazali da je u protekla 2 veka otkriveno 630 biljnih vrsta na Bregu, a da su 53 vrste nestale u poslednjih 20 godina. Trenutno na Bregu ima 25 vrsta endemskih vrsta, 149 vrsta lekovitih biljaka, od čega je 46 priznato u fitoterapiji. Stručnjaci kažu da je Titelski breg stanište od međunarodnog značaja za ptice na kome su registrovane 123 vrste, a podno Titelskog brega je jedno od najznačajnijih staništa tekunica, jedne od najugroženijih vrsta u svetu.

         Ovo područje uvek je bilo pogodno za ljudsko naseljevanje o čemu svedoče stara naselja Feudvar I i Feudvar II iz 1800. godine pre nove ere, a koje su zajednički proučavali naši i nemački naučnici, o čemu je nadahnuto govorio dr. Predrag Medović.

         Drugog dana stručnjaci su obišli Titelski breg. U Mošorinu su obišli crkvu Svetog Nikole, zadužbinu prote Svetozara Vlaškalića u kome su ikone Uroša Predića, obišli su i veliki Mošorinski surduk, i konkretno mogli da vide presek ove lesne zaravni. – Najnoviji rezultati istraživanja pokazuju da je to jedan od najznačajnijih paleoklimatskih i paleoekoloških arhiva tokom 650 000 godina na evropskom tlu. To je nesvakidašnje prirodno blago koje imamo, naglašava dr. Slobodan Marković najveći stručnjak za les u našoj zemlji. Obišli su i surduk  Dukatar, a onda brodićem se spustili do Titela, i imali priliku da vide Breg i njegove karakteristike i sa vode. Naravno, obišli su  i Kalvariju – titelski vidikovac i Lok, izvor Vodice.
        Stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode Srbije su uradili Studiju o zaštiti i očekuju se da će čim pre Titelski breg uskoro biti stavljen pod zaštitu države. A dvodnovno savetovanje o prirodnim i kulturnim vrednostima Titelskog brega trebalo  bi da posluže za izradu Monografije o ovom prirodnom dobru, ističe Nedeljko Kovačev, savetnik u Zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 03, 06, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *