Šajkaš ovenčan poezijom

U Šajkašu promovisani „Šajkaški soneti“ Nenada Grujičića

         Aktiv žena, koji deluje pri Kulturno-umetničkom društvu „Šajkaš“, organizovao je protekle subote nezaboravno književno veče na kome je brojnim ljubiteljima poezije predstavljena zbirka pesama „Šajkaški soneti“ autora Nenada Grujičića. Ovo je ko zna koja po redu knjiga našeg poznatog pesnika, ali prva u kojoj je pesmama opevan Šajkaš. U pedeset soneta Grujičić je opevao svoje najranije detinjstvo provedeno u ovom lepom bačkom naselju. Knjiga nije autobiografska, iako govori o jednom periodu pesnikovog života, već izlazi iz okvira ličnog i lokalnog jer se bavi temama života u ravnici, mentaliteta krajišnika šajkaša te narodnih i verskih običaja. Soneti su tematski raspoređeni u nekoliko koncentričnih krugova, dok je u drugom delu knjige niz proznih sličica koje su, kako i sam naslov otkriva, „sećanja pre vremena“ jer su nastale pre soneta.
          – Sonet mi se učinio efektnom formom za naseljavanje ranim sećanjima. Upravo sam sonetima hteo da nagradim fantazmagoričnu omaglicu najranijeg detinjstva. Ima nešto, zaista, carsko u tom pesničkom obliku, nešto krunsko i elitno, večito i lekovito – ističe Grujičić.
           I, zaista, pesnik je sonetima fascinirao prisutne, kako temama tako i svojom interpretacijom, koji su mu uzvraćali izuzetnom pažnjom, aplauzima i, na kraju, brojnim pitanjima na koja je Nenad rado odgovarao. Zahvaljujući razumevanju obeju strana, između pesnika i publike je uspostavljena takva komunikacija kakva se samo može poželeti.
          „Opevao si baš ono o čemu bih i ja pevao da imam dara“ – dobacio je neko iz publike.
          Ovaj susret Nenada Grujičića i Šajkašana je pokazao da pesnik i danas u potpunosti pripada ovoj sredini, kao da iz nje nije nikada i nikuda odlazio.
          Za potpun utisak sa ove izuzetne književne večeri bilo bi nepravedno ne pomenuti i ne pohvaliti učesnike programa, Jovanu Čenejac, koja je govorila stihove i malog frulaša, Dejana Kuzmanovića, a Aktiv žena na čelu sa Mirom Sabovljev je još jednom dokazao da je odličan organizator ovakvih susreta.
          O Šajkašu se povodom ove knjige na najlepši način do sada govorilo u Matici srpskoj u Novom Sadu i Kući Đure Jakšića u Beogradu, a uskoro će se govoriti u Prijedoru, Banja Luci i ko zna gde još.


Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 03, 06, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *