ГОЛУБСКИ, Новак

земљопоседник, народни капетан, писац (Србобран, 1819 – Србобран, 6. 10. 1895)

 
 

        Српски народни покрет у Војводини 1848-1849. затекао га је као младог и угледног земљорадника у Сентомашу (Србобран). Одмах се укључује у њега и почиње своје српске суграђане да припрема за отпор присталицама Баћањи-Кошутове владе, које су стварањем одреда мађарске националне гарде угрожавале Србе у Бачкој. Изабран је за народног капетана па му је поверена команда над једним одредом Србобранаца са којима је, као изузетно храбар и сналажљив командант, учествовао у свим биткама и чаркама око Србобрана у току 1848-9. године. После пада Србобрана, при крају ратовања, учествовао је у борбама на Тителском платоу, као и у крвавoј бици код Перлеза у Банату у којој је и рањен. Oдликован је Крстом заслуге и награђен пензијом од 400 форинти сребре годишње. После револуције у два маха је биран за варошког кнеза у Србобрану.
        Био је ожењен трговачком ћерком Софијом Живановић из Меленаца. Имали су шесторо деце која су сва рано помрла и сав свој иметак су поклонили су Матици српској. Основана је њихова задужбина са наменом да се користи искључиво за издавање белетристичких, научних и поучних дела и њихово награђивање. У знак захвалности Матица српска је израдила њихове портрете.
        У мемоарима је детаљно и врло објективно приказао догађаје у Србобрану и околини у којима је учествовао. Због тога мемоари заузимају значајно место у српској мемоарској литератури за историју Србобрана и покрета 1848-9. године

(Славко Гавриловић, СБР, т. 2)

Autor: Rade Aničić
Datum: 01, 03, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *