Slikari prvi gosti

Dvorac Gojka Todorovića promovisan u Kuću kulture

        Protekle subote dvorac Gojka Todorovića, koji se nalazi na severnoj periferiji Šajkaša, promovisan je u Kuću kulture. Tom prilikom održana je i likovna kolonija na kojoj je učestvovalo preko dvadeset slikara iz čitave Šajkaške i šire. Gojko pored dvorca gradi i Kuću verovanja, koja će biti u obliku crkve, čija će vrata biti otvorena svakom dobronamernom verniku, bez obzira na religiju kojoj pripada.
          – Kad sam izgradio ovaj dvorac, bio je i kuća kulture, a sad je samo Kuća kulture, koja je otvorena za sve ljude koji se bave bilo kojom vrstom umetnosti ili vole da uživaju u umetničkim delima. U prizemlju će biti prostor za okupljanje i umetničke radionice, dok će gornji deo biti pretvoren u izložbeni prostor. Potkrovlje će služiti kao depo umetničkih slika i predmeta. Ovde je dobro došao svako ko se bavi kulturom, jer to ne mogu biti loši ljudi – ističe Gojko.
          Dvadeset i tri slikara slikali su dvorac i prirodu koja ga okružuje, a nekima su motivi bili i domaće životinje koje su se slobodno kretale unaokolo. Organizator kolonije je Društvo „Šajkaška“, uz finansijsku podršku Todorovića. Učestvovali su: Radovan Mojski (Sremski Karlovci), Zoran Milošević (Inđija), Nebojša Slankamenac (Novi Sad), Rajko i Jagoda Stojnić, Jovanka Bekvalac (Nadalj), Slobodan-Boba Stojanović, Đurica Riđički (Čurug), Nenad Ignjatov (Gospođinci), Jelica Mijatov, Stevan Dobanovački (Kać), Smiljana Čurić, Ratko Simić (Gardinovci), Dragana Vidicki (Budisava), Gorinka Milinov (Vilovo), Ivan Kiš, Vuk Kostić (Đurđevo), Lidija Rođaković, Leposava-Beba Segedinac, Miroslav Koledin (Kovilj). Vukašin Bagić, Mladen Kanazir i Lazar Paroški (Šajkaš).
          Lepo druženje završeno je pesmom u kasnim večernjim satima, uz dogovor da okupljanje slikara ovde postane tradicija.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 01, 06, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *