Vetrenjača sačuvana od zaborava

Održana manifestacija „Kod čuruške vetrenjače“

        Društvo za očuvanje i negovanje kulturnih tradicija „Prelo“ osnovano je u maju 2007. godine sa ciljem da okupi sve kulturne vrednosti našeg kraja, da razvija interesovanje i ljubav prema kulturno umetničkom stvaralaštvu srpskog naroda i nacionalnih manjina, koji žive na prostoru Republike Srbije.
        U Društvu je aktivno oko 250 članova, uglavnom dece koja se druže i stiču znanje u brojnim sekcijama društva. U protekloj godini društvo je imalo više javnih nastupa, a kao kruna napornog rada bio je samostalni koncert u Čurugu. „Prelo“ i u 2008. godini nastavlja sa svojim radom i odlučuje da na jednom mestu okupi kulturni potencijal našeg mesta, sa gostima iz okoline, i svojim programom zaštiti od zaborava jedan od simbola Čuruga – čurušku vetrenjaču.
        Ovaj spomenik kulture je uspešno restauiran od strane Republike Srbije, a po njemu je i cela manifestacija dobila ime „Kod čuruške vetrenjače“, svečana manifestacija koja je prvi put održana, i koja će se održavati svake subote u maju. Prva manifestacija je održana 3. maja na otvorenom prostoru ispred vetrenjače, a bili su prisutni mnogobrojni posetioci iz sela i okolnih mesta, građani koji su poreklom iz ovog mesta, kao i zainteresovani novinari, umetnici, i mnogi drugi, koji su se okupili da svojim prisustvom uveličaju ovu manifestaciju.
         Toga dana u prepodnevnim satima održan je prijem likovnih umetnika u prostorijama Društva, a u 10 sati je bilo i svečano otvaranje manifestacija i Vetrenjače. Nakon toga je usledila prezentacija starih jela i pića gde su se predstavila razna udruženja, kao što su: Kolo srpskih sestara koje su pripremile slatke poslastice, Udruženje vinara „Boronj“ koji su goste nudili vinom od najboljih sorti, a svoje kuvarske specijalitete ponudili su Udruženja Kozara i Ovčara, Udruženje sportskih ribolovaca iz Čuruga i Žablja, Lovačko udruženje, Povrtari, temerinska Pasuljijada i još mnogi drugi.
        Predstavljena je i izložba rukotvorina i starih zanata kao što su: ploskari, izrada grbova, duborezi, licider, bravar, a u 11 sati usledilo je takmičenje u starim sportskim igrama, kao što su nadvlačenje konopca, gde je pobedila čuruška ekipa pod nazivom „Crvenka“, skakanje u dalj i bacanje kamena.

Kulturno umetnički program

        Veliki tamburaški orkestar Vasa Jovanović iz KUDa „Svetozar Marković“ izveli su numere Milićevo kolo, Dančica kolo, Čičino kolo, Karmencida old karouset, Svetit mesec, Libertango karmen, Besane mučo, Rumunska hora, dok je ansambl „Zorule“ predstavio splet pesmom i igrom kroz Vojvodinu. Program Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača iz Kikinde izveli su studenti smera strukovni vaspitač za tradicionalne igre gde su predstavili žensku grupu pevača, mušku grupu pevača, vokalno instrumentalne soliste, koji su svirali na okarini, dvojnicama, gajdama, itd, dok su Gojko Todorović i Jovanka Bekvalac, glumci amateri predstavili svoj dramski komad.

        Nakon toga, sa početkom u 14 sati Društvo „Prelo“ je predstavio folklornu grupu u izviđačkom sastavu sa igrama iz Banata i Bačke, dok je tamburaški orkestar iz Ravnog Sela predstavio kolo i pesme iz Vojvodine, a vokalni izvođači solisti bili su Vladimir Petrović i Siniša Mašić.
        Ova manifestacija trajala je do 18 sati kada je održano proglašenje pobednika u takmičenjima koja su bila više reprezentativnog karaktera i dodela priznanja. Uprkos tmurnom i oblačnom vremenu svečanost je protekla u prijatnoj atmosferi, pa se nadamo da će i sledeće godine ova manifestacija biti još uspešnija, a posećenost još veća.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 08, 05, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *