Проблема са именима и именовањем улица било је и биће га.

А било је и раније, и сада је, нужно критички оценити праксу у именовању улица и наћи права решења.

         Није добро да та решења буду израз тренутних потреба и размишљања. И није добро да та решења буду погледи и ставови само једног круга људи. Називи улица треба да припадају свим становницима, да подсећају на заједничке и проверене вредности, али и да сведоче о историјском и географском простору насеља.

        Именима улица свако место казује о себи, о својој географској, историјској, административној и културној димензији. Давањем имена улицама дужност је одужити се личностима које су задужиле одређену средину. Тај посао Тител је одрадио. Тител је своју дужност и обавезу, као негдањег политичког средишта Шајкашке, испунио дајући улицама називе по именима људи и догађајима који су из Шајкашке кренули у свет или су у њој остварили своје историјске и стваралачке домете. Тих обавеза и задатака нико не може ослободити ни остала места у општини, јер ће остати без својих људи, без своје историје и без простора којем су припадали и коме би ваљало да трајно припадају. Имајући на уму позитивне вредности у преименовању улица треба имати на уму следеће: 1. вратити имена улицама гдегод је то могуће. 2. задржати имена улица свугде где то има оправдања. 3. нова имена дати улицама имајући на уму да се ово подручје одужи људима рођеним у Шајкашкој или који су је задужили. 4. уклонити сва имена која историјски и географски не припадају овом простору. 5. водити рачуна да имена улица треба да буду трајна и да их треба мењати само у крајњој нужди. 6. приликом именовања улица водити рачуна о људима и догађајима свих народа који су задужили ово подручје. 

Напомена: решењем Скупштине општине била је 1992. формирана комисија за промену назива улица у Тителу и општини. Уз много тешкоћа и веома слаб одзив чланова комисије начињен је, ипак, предлог измена назива улица. Нажалост, само је разматран предлог за Тител, а  за остала места није. У прилогу су, поред садањих назива, предлози које смо начинили у оно време. Oвај предлог измена назива улица за целу општину Тител сачинили су Марко Јованов (пок.), Драган Колак и Лаза Чурчић 1997, а редиговао га је Драган Колак 2009. године. Предлагачи измена су онда и сада уверени да само овакав однос према називима улица може пружити сведочанства о присуству људи ових простора у историји и да само тако може бити сачуван идентитет села ове општине.

Autor: Драган Колак
Datum: 16, 01, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *