Devedeset godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

Zadatak da pripremi uslove za održavanje Velike narodne skupštine na kojoj će se odlučivati kuda će Vojvodina posle oslobođenja na sebe je preuzeo Srpski narodni odbor u Novom Sadu.

        Slični odbori osnivani su po Bačkoj, Banatu i Baranji. Pored Srba u mesne odbore ulazili su i Bunjevci, Slovaci, Rusini,Šokci i u manjem broju Hrvati, Mađari i Nemci. Svi su se odbori po opštinama imali pridržavati uputstava koje je odredio novosadski Srpski narodni odbor, koji je već započeo pripreme za održavanje skupštine. Samo je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena imala pravo da u ime naroda donosi odluke i onu najvažniju o neposrednom prisajedinjenju Vojvodine Srbiji. Mesni narodni odbori osnivani su po opštinama, ali nisu svi prijavili novosadskoj centrali svoje konstituisanje. Od šajkaških opština svoje odbore prijavili su, među prvima Kać, Đurđevo i Gospođinci, a zatim  Titel i Šajkaški Sentivan (Šajkaš).

KAĆ: Imaju SNO zajedno sa Nemcima. Imaju Narodnu stražu. Predsednik Petar Verkić, potpredsednik Rade Subotin, sekretari Branko Jagerović i Obrad Verkić.

ĐURĐEVO: Srbi i Rusini izabrali su SNO od 25 članova. Predsednik Đorđe Zličić, potpredsednik Pavle Manojlović, sekretar Nikola Kirilović. Narodna straža ima 20 momaka.

GOSPOĐINCI: predsednik Nikola Arsenović, potpredsednik Milan Đukić, sekretar Sekula Popov i pet članova u odboru.

TITEL: predsednik Emil Stepanov, potpredsednik Filip Prokin, sekretari dr Boško Đurđev i Milan Vujić.

ŠAJKAŠKI SENTIVAN (Šajkaš): SNO ima osam članova. Predsednik Živan Čenejac, potpredsednik Danilo Putnik, sekretar Živan Paunović. Srpska narodna straža ima 12 vojnika.

        Jedini član Velikog narodnog saveta iz šajkaških opština izabran 25/12. novembra 1918. na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu bio je Georgije Vidicki iz Kovilja.

Autor: Dragan Kolak
Datum: 15, 03, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *