Vukašin Plavšić predsednik – cilj srpska liga

Skupština OFK „Jugović“ jednoglasno odlučila

Tokom čitave 2003. godine, najstariji kaćki sportski kolektiv, OFK “Jugović”, preživljavao je na samoj ivici egzistencije, u najdubljoj krizi u istoriji kaćkog fudbala, koja se može porediti samo sa situacijom iz kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina prošlog veka, kada je klub, takođe, bio pred gašenjem. Posebno teška bila je jesen, kada je OFK “Jugović” više od šest meseci funkcionisao bez ijednog zvaničnog organa, pošto su dotadašnji predsednik i sekretar, pritisnuti brojnim problemima, podneli neopozive ostavke. Rad svih klupskih selekcija, sem prvog tima, je “zamrznut”, a i kod seniora sve se svodilo na puko odigravanje utakmica – čisto da se Klub ne ugasi!

Ipak, grupa fudbalskih entuzijasta je, u želji da spreči najgore, uspela da “izlobira” kaćku sportsku i društvenu javnost i organizuje Vanrednu izbornu Skupštinu OFK “Jugović”, koja je održana 16. januara 2004. godine i na kojoj je izabran Izvršni odbor od 19 članova, na čelu sa predsednikom Jovom Petrovićem i direktorom Željkom Ninkovićem. U prethodne četiri godine OFK “Jugović” se kretao malim, ali sigurnim koracima napred. Najzad su završene i opremljene prostorije na spratu klupskog objekta, ograđen je pomoćni teren, postavljene zaštitne mreže iza golova na glavnom terenu, uređen je parking ispred klupskog objekta i betonskog igrališta, postavljeni jarboli sa zastavama Republike Srbije, Fudbalskog saveza Srbije i OFK “Jugović”…

Još važnije je da su sanirani brojni dugovi za komunalije (koji su iznosili preko 500.000 dinara!), obnovljeni oprema i rekviziti, kupljeni novi uređaji (kosilica, veš mašina…) umesto izraubovanih i decenijama korišćenih. Uz angažovanje članova uprave, ove aktivnosti su realizovane uz pomoć brojnih donatora i sponzora, a posebnu pomoć pružili su “Unimet” i njegov vlasnik Gojko Kunovac, kao i Mesna zajednica Kać i Uprava za sport Grada Novog Sada.

U cilju “ojačavanja” rukovodstva, u leto 2006. godine za predsednika je izabran ugledni kaćki i novosadski privrednik Vukašin Plavšić, u upravu je kooptirano još nekoliko članova, dok je funkciju direktora preuzeo dotadašnji prvi čovek kluba Jovo Petrović.

Imajući u vidu da je klupskim organima, izabranim početkom 2004. godine, istekao mandat, prethodni tekst može da posluži kao izveštaj o radu OFK “Jugović” u prethodne četiri godine, a kao takav je (istina, u nešto širem obliku) i prezentiran na izbornoj Skupštini koja je 19. januara 2008. godine održana u klupskom restoranu na SC “Siget”.

KLUB U “PLUSU” – SVAKI DINAR NAMENSKI POTROŠEN

Najviši klupski skup otvorio je dotadašnji predsednik Vukašin Plavšić i biranim rečima pozdravio prisutne i zahvalio im se na podršci i saradnji, a potom predložio da se izabere radno predsedništvo. Prisutni su jednoglasno potvrdili predlog da Skupštinom rukovodi operativno telo u sastavu Marko Marić, Vukašin Plavšić i Nikola Zekonja, da zapisničar bude Goran Nakomčić, dok su za overivače zapisnika izabrani Simo Blažić i Radomir Marjanović, a u kandidacionu komisiju Mile Popović, Vlado Đuran i Boža Todorić.

Predsedavajući Marko Marić se zahvalio na poverenju i predložio sledeći dnevni red, koji je Skupština jednoglasno usvojila: (1) podnošenje izveštaja o radu i izveštaja o materijalno-finansijskom poslovanju za 2007. godinu i diskusija i usvajanje podnetih izveštaja, (2) predlog i imenovanje novog predsednika kluba i novih članova Izvršnog odbora, (3) predlog plana i programa rada i plana i programa materijalno-finansijskog poslovanja za 2008. godinu i diskusija i usvajanje predloženih planova i programa, (4) pitanja, predlozi i ostalo.

Pre podnošenja izveštaja o radu, dotadašnji predsednik Vukašin Plavšić je sa žaljenjem konstatovao da Skupštini prisustvuju svega 34 člana kluba, što je daleko manje od broja koji je aktivno uključen u rad OFK “Jugović”. U svom izlaganju, Plavšić je podsetio na sve pozitivne pomake koji su se dogodili u prethodne četiri godine, konstatujući da je protekle jeseni najzad stigla i satisfakcija u rezultatskom pogledu, pošto je prvi tim, posle nekoliko sušnih sezona, ponovo u vrhu Vojvođanske lige i sa drugim mestom zadržava realne šanse da se u proleće upusti u trku za viši rang takmičenja. Posebno raduje što, uz seniore, na sasvim zadovoljavajućem nivou funkcionišu i ostale selekcije, uključujući i školu fudbala, koji je sastavni deo kluba.

Finansijski izveštaj podneo je direktor Jovo Petrović, stavku po stavku čitajući vrlo iscrpan i precizan materijal. Zaključak je da je klub poslovnu godinu završio sa 57.555,30 dinara u “pozitivi”, bez ijednog dinara duga prema bilo kome, čime se, zaista, može pohvaliti retko koji fudbalski i uopšte sportski kolektiv u našoj zemqi.

Pošto su članovi Skupštine, očigledno, bili zadovoljni podnetim izveštajima, diskusija je kratko trajala, a prvi diskutant bio je doživotni počasni predsednik OFK “Jugović” Stevan Stankov Džabrda, koji je pohvalio postignute rezultate u prethodne četiri godine, kako u takmičarskom, tako i organizacionom pogledu, ali se kritički osvrnuo na mali broj građana koji prisustvuje ovom skupu i na mali broj građana koji je uopšte učlanjen u klub. Vukašin Plavšić je istakao da je rad u klubu veoma zatevan i da traži zaista mnogo rada i odricanja, a potom konstatovao da finansijski izveštaj, ali i stanje u klubu, potvrđuju da je svaki dinar namenski potrošen. Marko Marić je podsetio na Skupštinu održanu u januaru 2004. godine, koja je bila “biti ili ne biti” za opstanak kluba, i nakon koje su novi qudi gotovo čitavih godinu dana kaćki fudbal gurali napred čistim entuzijazmom, bez značajnijih finansijskih izdvajanja. Božo Todorić se, takođe, pohvalno izrazio o svemu što je urađeno u prethodnom mandatnom periodu, ali je stavio primedbu na organizaciju utakmica prvog tima, na kojima često nema skupljača lopti iza golova. Pošto se potom niko od prisutnih nije javljao za reč, pristupilo se glasanju na kome su oba izveštaja dobila prelaznu ocenu.

NOVA UPRAVA ZA VIŠI RANG

Prelazeći na narednu tačku dnevnog reda, predsednik kandidacione komisije Mile Popović je Skupštinu izvestio da je Izvršni odbor OFK „Jugović“ na sastanku posvećenom pripremi ovog izbornog skupa, doneo odluku da se za predsednika u narednom četvorogodišnjem periodu predloži dosadašnji prvi čovek kluba Vukašin Plavšić. Ovaj predlog odmah je stavljen na glasanje i potom jednoglasno usvojen, a novi-stari predsednik se prisutnima zahvalio na poverenju, istakavši da namerava da oformi još jaču upravu, sastavljenu od uglednih privrednika i sportskih radnika.

Prema njegovom predlogu, koji je Skupština podržala, novi Izvršni odbor je sačinjen od 30 članova i u njega su, uz dosadašnje članove Vukašina Plavšića, Jovu Petrovića, Marka Marića, Mileta Popovića, Željka Ninkovića, Gabora Telekija, Tomicu Atanackova, Đorđa Radina, Slavka Papića, Krstana Lončara, Simu Blažića, Aleksu Bajilova, Mihajla Milića, Milorada Jakovljevića, Nikolu Nikolića, Milana Lakića, Jovana Suvaru, Milana Trninića, Milutina Lakića, Gorana Daničića i Radivoja Lakića, ušli i Vojislav Teodorović, Momčilo Luburić, Nikola Zekonja, Dragiša Babić, Drago Marijanac, Stojan Dikić, Saša Topić, Živan Milutinov i Zoran Travar. Najslikovitiji komentar za novoizabranu upravu dao je jedan od najvećih klupskih navijača Boža Todorić Pele, koji je posle pročitanog spiska samo uzviknuo „SRPSKA LIGA!“.

SVE JE PODREĐENO JEDNOM CILJU

Kada je reč o planovima i programima za godinu u koju smo ušli, osnovni zadatak u narednom periodu bazira se na obezbeđenju što boljih uslova za redovno i nesmetano odvijanje trenažnih i takmičarskih aktivnosti svih selekcija, kao i za tekuće i investiciono održavanje terena i objekata. Kad je reč o prvom timu, u prolećnoj polusezoni primarni cilj je da se ekipa što bolje pripremi kako bi spremna ušla u trku za prvo mesto, a potom da u fer i viteškoj borbi ugrozi lidera „Metalac AV“ iz Futoga, preuzme mu primat i prva preseče ciljnu vrpcu. Ako se ne ostvare ovakve težnje, neophodno je ostvariti što bolji plasman, kako bi klub ušao u reorganizovanu ligu i već na jesen ponovo „napao“ viši stepen takmičenja. Dugoročno gledano, cilj u četvorogodišnjem periodu, koliko traje mandat tek izabrane uprave, je ulazak u Srpsku ligu grupa „Vojvodina“ i, potom, igranje što značajnije uloge u ovom rangu, u kome je „Jugoviću“, po svim merilima, mesto.

U formiranju igračkog kadra, akcenat će se staviti na saradnju sa FK „Vojvodina“, ali i postepeno davanje šanse mlađim igračima iz sopstvenog pogona. U radu sa mlađim selekcijama akcenat ne treba stavljati na takmičarske rezultate, već na stvaranje zdrave ličnosti, koja će znati da ceni i voli svoj „Jugović“.

Kada je reč o objektima, planirano je krečenje čitave fasade; farbanje i osvežavanje letnje bašte; renoviranje velike sale klupskog restorana; malterisanje, krečenje i postavljanje stolarije u prostoriji iznad ekonomata i njeno privođenje nameni; a što se tiče terena, uz redovno košenje, zalivanje i valjanje, izvršiće se i busenovanje oštećenih površina, pre svega ispred golova na glavnom i pomoćnom igralištu. U svlačionicama je neophodno izmeniti štokove i vrata, rešiti pitanje mokrog čvora i postaviti više tuš-baterija, kako bi celokupan Sportski centar „Siget“ osvežen i umiven dočekao ostvarenje sna dugog gotovo čitav vek – plasman u Srpsku ligu.

Autor: Goran Nakomčić
Datum: 25, 01, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *