Osam decenija fudbalskog kluba Sloga iz Temerina

Fudbalski klub Borac kasnije Sloga u Mesnoj zajednici Staro Đurđevo u Temerinu, formiran je daleke 1928. godine.

Bavljenje sa fudbalskom loptom zabeleženo je dve godine ranije – na obližnjoj Ilandži – što iznosi i u monografiji „Pola veka fudbala“ koju je napisao Milutin Vraneš.

        Prvi počeci igranja loptom, piše Milutin Vraneš, počinju 1926. godine. Imali su Starođurđevčani samo jednu privatnu loptu i veliku ljubav i želju odraslih mladića. Lopta je bila vlasništvo Ota Ferenbaha, sina Petra Ferenbaha, na čijem se zemljištu kolonizacijom izgrađivalo buduće naselje Kolonija, a od 1929-1941. godine selo se zvalo Staro Đurđevo.
        Na pašnjaku su bili dobri uslovi za loptanje, ali je sve nedostajalo: stative, oprema, registracija pa i pravila. Susrete su vodili uglavnom igrači, igralo se bosih nogu, nedeljom su utakmice posmatrali i očevi. Želja svih je bila da nastupe na igralištu u Temerinu, koje je bilo lepo, uređeno, ograđeno, a TSK je već imao dobru ekipu.
        Prvi susret Starođurđevčani su odigrali daleke 1929. godine i to protiv druge ekipe TSK-a. Starođurđevčani su za taj meč posudili kopačke i dresove od Temerinaca. Utakmica je završena rezultatom 13:1 za TSK, a jedini gol za Borac je postigao Vojo Branković. Već iste jeseni drugi tim TSK-a je zabeležio minimalnu pobedu od 2:1, što govori o značajnom napredovanju u redovima FK Borac.
        U vreme formiranja boje kluba su branili: Dušan, Kosta i Ljuban Pilić – tri brata, Miladin Dondur, Zdravko Milinović, Ilija Tepavac, Rade Knežević, Božo Vajagić, Vojislav Branković, Dušan Zec, Uroš Tintor, Ilija Pilić, Mladen Pilić, Mihajlo Zec, Ignjatije Tomić, a trenirali su i povremeno igrali i Vladimir Borovnica, Ištvan Hegediš – Džaja, Janoš Varga – Fao, Janoš Šimonji, Imre Nadj – Laci, a iz Siriga su dolazili i igrali Lazo Bikić i Đuro Brdar.
        Prave zvezde kluba su u to vreme bili Vojo Branković, Zdravko Milinović, Ilija Tepavac, Dušan Zec i Kosta Pilić.
       
Bilo je ovo podsećanje na same početke Fudbalskog kluba Sloga iz Temerina.

Autor: Dalibor Mudrinić
Datum: 05, 01, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *