Uspešno dočarana i treća dimenzija

Neobičnom tehnikom do još neobičnijih slika

        Kad je Dragica Radić iz Šajkaša davne 1986. godine za rođendan dobila na poklon umetničku sliku, tada sigurno nije bila svesna koliko će ona uticati na njen kasniji život i rad. Slika je bila toliko neobična da je Dragicu odmah zainteresovalo kako je i od čega urađena pa kad je uspela to da dokuči, postavila je sebi zadatak da i ona tako nešto uradi. I tako je sve počelo.
          Prvu sliku je završila već 1987. godine i do sada ih je uradila oko stotinjak. Najviše ih je poklonila, nešto prodala a neke je zadržala za sebe. Njeni radovi ukrašavaju zidove stanova po čitavoj Srbiji, u Kanadi, Nemačkoj, Sloveniji… Sve su joj slike drage, ali ipak posebno izdvaja jednu koju je nazvala „Kraljica cveća“.
          Na tvrdu podlogu (karton) slažu se vlakna raznobojne vune i tako se pravi kompozicija. Motivi u početku nisu potpuno određeni da bi tokom rada, u zavisnosti od inspiracije, raspoloženja, rasporeda boja na slici ili čak raspoloživog materijala, nastali cvetni motivi, pejzaži, portreti ili ikone. Slika dobije svoju treću dimenziju (dubinu) tek kad se pokrije staklom. Da bi uradila jednu običnu sliku ovom tehnikom potrebno joj je nedelju dana.
         
Ovo je sasvim neobična i retka tehnika. Dragica ističe da je skoro negde na televiziji videla da još neko radi sličnom tehnikom. Nosila je svoje radove i nekim eminentnim slikarima i stručnjacima za primenjenu umetnost da ih pogledaju, ali niko od njih nije pogodio o kakvoj se tehnici radi. Svi su se pohvalno izrazili kako za neobičnu tehniku, tako i za slike.
          Ona svestrana umetnička duša. Uz ovo što radi, zna za društvo da zapeva i zasvira na gitari, igra u folkloru, majstor je za ikebane, pravi upotrebne predmete od stakla i gipsa (primenjena umetnost), slika akvarele… Sve što radi, kaže da radi za svoju dušu a posebno joj je drago ako se to i drugima dopada. Malo ljudi zna za ovaj njen neobičan hobi jer je radove retko izlagala. Jednom je sa svojim radovima učestvovala u emisiji „Živeti sa stilom“ novosadske televizije sa pokojnom Mirom Vidaković iz Rakovca, našom čuvenom umetnicom i dizajnerkom. Učestvovala je još samo na izložbi umetničkih radova u Ledincima.
          Dragica je, pre svega, majka, supruga i domaćica. Po profesiji je zdravstveni radnik. Prošle godine je diplomirala na Katedri zdravstvene nege i odmah školovanje nastavila na diplomskim akademskim – master studijama Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Uz sve to, član je i Opštinskog veća u Titelu, zadužena za zdravstvo.
          Na pitanje, kako uspeva sve to da postigne, Dragica odgovara:
         -Kad se dobro rasporedi vreme i kad se voli ono što se radi, onda se sve može postići.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 19, 02, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *