Da se ne zaboravi

Održana izložba ručnih radova

        Iako je osnovan tek pre nešto više od mesec dana, Aktiv žena „Dren“, koji deluje pri Amaterskom kulturno-umetničkom društvu „Đokica Marković“, organizovao je u prostorijama Mesne zajednice u Gardinovcima i prvu izložbu ručnih radova i starih upotrebnih predmeta pod nazivom „Da se ne zaboravi“. Izložba je tematska, a izložene su dozidnice-kuvarice, četkare, češljare, peškiri, stolnjaci, nadstolnjaci, jastučnice ali i starinske lampe i fenjeri uz koje su ovi predmeti vezeni, kao i stare pegle na žar kojima su peglani. Sve su to stari upotrebni predmeti, nečije uspomene na davne pretke, poneki čak i iz 19. veka. Najzanimljivije su dozidnice-kuvarice, kojih je izloženo četrdesetak, a neke su sa vrlo interesantnim porukama. Najlepša glasi: “Di je vera, tu je ljubav, di je ljubav, tu je mir, di je mir, tu je blagoslov, di je blagoslov, tu je Bog, di je Bog, tu nužde nema!“

           Žene su se potrudile da posetioci izložbe budu i počašćeni, ali ne bilo čim, nego pravim starinskim kolačima, kakve su pravile još naše bake. Na stolu se našlo desetak vrsta kolača koji su upotpunili ovu lepu izložbu. Najlepši trenutak bio je kad je Gardinovčanka Nada Katić donela punu kantu domaćih, još vrućih, kolača napravljenih po starom receptu, „na kukuruzovinu“. Za ove kolače potrebno je brašno koje se mesi sa pola mleka, pola vode, dva jajeta, šoljica ulja, dve kašike šećera i ravna kašika soli. Sve se to zamesi i kad testo malo krene, rastegne se koliko može pa se potom uvije. Ovako uvijeno testo se namota na već pripremljenu kukuruzovinu pa se nakon toga iseče. Nakon pečenja, još onako vrući, kolači se premažu žumancem i susamom. Ovakvi kolači odlični su za jelo, pogotovo topli.

           Za vreme izložbe nije nedostajalo ni pesme. Pevačka grupa „Sarke“, koja deluje pri Aktivu žena, otpevala je nekoliko izvornih i varoških pesama. Tako je i pesmom dočarano vreme koje je prikazano ovom izložbom.
          U nedelju je izložbu posetio veliki broj Gardinovčana koji su sa oduševljenjem i nostalgijom razgledali predmete i podsećali se nekih ranijih vremena i svojih lepih uspomena. U ponedeljak su je posetili i učenici gardinovačke osnovne škole kojima je Dominka Arsić, učiteljica u penziji, govorila o životu i radu u tim, za njih, davnim vremenima i velikoj ljubavi naših predaka izvezenih u ovim predmetima. Posle razgledanja, sladili su se kolačima bakine kuhinje.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 19, 02, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *