Ljubav ne poznaje granice

Neobična knjiga Velinke Janić Karanović i Čede Plavšića

          U Lovačkom domu u Gardinovcima, proteklog vikenda, održana je promocija neobične zbirke pesama „Odsjaj“ koju su, dopisujući se godinama, napisali Velinka Janić Karanović iz bačkog sela Gardinovaca i Čedo Plavšić iz Vojvode Stepe u Banatu. Sala doma je bila premala da primi veliki broj ljubitelja poezije iz mnogih naselja Šajkaške, a promociji je prisustvovao i predsednik Skupštine opštine Titel Milan Nastasić. Ovo je Velinki peta, a Čedi druga zbirka pesama.

          O knjizi su govorili Mirko Žigić i Nikola Turajlić, a u programu su učestvovali tercet Jovanka Bekvalac, Ljilja Damnjanović i Evica Krstić iz Nadalja, autori Velinka i Čedo, pesnici Vera Čelić, Dominka Arsić, Melanija Stefanović, Vera Maličić, Branislava Vidić, Miroslav Koledin, Gojko Todorović i Mirko Žigić, da bi na kraju Jovanka i Gojko izveli dijalog „Ženidba“.
          Knjiga je nastala na neobičan način. Nakon Velinkinog gostovanja u emisiji lokalnog radija, gde je govorila svoje pesme, javio joj se Čedo Plavšić kome se njen način pisanja dopao. Razmenili su adrese i od tada su počela stizati pisma u Gardinovce i Vojvodu Stepu. Ali, nisu to bila obična pisma, nego pesme koje su pisali jedno drugom. Srodne pesničke duše tako stvoriše zbirku od 138 lepih ljubavnih pesama, ne krijući svoja osećanja uprkos poznim godinama.
          Promocija je održana u organizaciji Udruženja srpskih književnika u otadžbini i rasejanju (USKOR) iz Beograda, čiji je Velinka član, i Mesne zajednice Gardinovci.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 25, 11, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *