„Šajkaški dani 2007“ Lok

Šajkaši na okupu u Loku

           U organizaciji Mesne zajednice i Društva „Šajkaška“, a pod pokroviteljstvom Opštine Titel i Mesne zajednice Lok, u Loku će se 19., 20. i 21. oktobra održati tradicionalna, trinaesta po redu, manifestacija „Šajkaški dani“. Manifestacija kroz kulturno-sportske priredbe okuplja potomke čuvenih vojnika koji su u svojim brzim brodićima-šajkama čuvali granicu na Dunavu i Tisi. Prijavljeno je oko 1200 učesnika iz svih četrnaest naselja Šajkaške: Nadalja, Čuruga, Žablja, Gospođinaca, Đurđeva, Kaća, Budisave, Kovilja, Šajkaša, Mošorina, Vilova, Gardinovaca, Titela i, naravno, Loka.
        Prvog dana manifestacije, u petak 19. oktobra, nakon svečanog otvaranja koje je predviđeno u 18 časova i 30 minuta, nastupiće kulturno-umetnička društva „Lokvanj“ i „Lala“ iz Loka, „Đokica Marković“ iz Gardinovaca, „Tiski cvet“ iz Titela, „Laza Kostić“ iz Kovilja sa gostima iz Republike Srpske, Hor „Nadaljčanke“ iz Nadalja i Plesna grupa „Lala“ iz Gospođinaca.
        U subotu, drugog dana manifestacije, u prepodnevnim časovima takmičiće se lovci u gađanju glinenih golubova, učesnici turnira u malom fudbalu i šahisti. Okupljanje učesnika je već u osam sati. Od 14 časova je druženje pesnika, dok je u večernjem terminu, od 19 časova, nastavak smotre folklora na kojoj nastupaju „Lala“ i „Lokvanj“ iz Loka, „Prota Svetozar Vlaškalić“ iz Mošorina, „Šajkaš“ iz Šajkaša, „Branislav Nušić“ iz Đurđeva, „Prelo“ iz Čuruga i Plesna škola „Zec“ iz Titela.
        Nedelja je poslednji dan manifestacije. U devet sati okupiće se ribolovci koji će se takmičiti na Velikom kanalu. To je vreme i okupljanja slikara koji će, ako im vremenske prilike dozvole, slikati zanimljive motive Loka. Izložba slika i ručnih radova održaće se od 13 časova u Domu kulture. Od 17 časova nastupiće kulturno-umetnička društva „Jovan Popović“ iz Titela, „Sveti Sava“ iz Kaća, te „Lokvanj“ i „Lala“ iz Loka. Program manifestacije se završava Godišnjom skupštinom Društva „Šajkaška“ na kojoj će biti proglašen domaćin „Šajkaških dana 2008“.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 17, 10, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *