Ponovo aktuelan problem pasa lutalica

Posle prošlogodišnjeg trovanja pasa lutalica, od strane još uvek nepoznatog počinioca, koje je naišlo na različito reagovanje Titeljana, od oštre osude i protesta do krajnjeg odobravanja, ovaj problem ponovo je postao aktuelan.

        Katica Smartek vidno uzbuđena priča da je njenu 16-godišnju kćerku nešto posle 13 časova, prilikom povratka iz škole, ujeo pas lutalica u samom centru mesta. Pas se odjednom pojavio, bukvalno je  “iskočio niotkud” i ujeo Ana Mariju za levu potkolenicu. Devojka koja radi u obližnjem kiosku pričala je da je i ona imala problema sa ovim veoma agresivnim psom. U Domu zdravlja devojci  je pružena prva pomoć i upućena je u Pasterov zavod.
        – Ana Marija mora da primi pet doza vakcine i serum koji se proizvodi u inostranstvu. Nije ga bilo u Novom Sadu i Beogradu i rekli su nam da nam jedino preostaje Zrenjanin ili Niš. Na sreću, količina seruma je bila dovoljna za osobu do 50 kilograma, a da je naša devojčica bila teža morali bi ići u Niš, priča Smartekova.
        Predlog da tuže opštinu odbacili su, ali zato apeluju na sve koji mogu ili su dužni nešto učiniti, da se psi lutalice uklone sa ulice. Najviše ih je u samom centru gde su predškolska ustanova, osnovna i srednja škola.
        Pre nekoliko dana starija Titeljanka je povređena jer su joj psi trčeći za motorom uleteli u točak i ona je prilikom pada doživela povrede.
       
Upravo iz osnovne i srednje škole prošle jeseni upućivali su dopise opštini, imajući u vidu brojne primedbe roditelja na sastancima, sa zahtevom da se reši problem pasa lutalica. Stevan Gečevski, načelnik za privredu u opštinskoj upravi Titel, ističe da znaju za problem ali mala finansijska sredstva u budžetu ne dozvoljavaju da se reši ovaj hronični problem. Nažalost, to nije problem samo malih mesta, nego i velikih i bogatih gradova.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 27, 09, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *