Folkloraši kao šlag na torti

Završene Velikogospojinske svečanosti u Titelu

        U kasnim večernjim časovima na Veliku Gospojinu u Titelu su na Paradnom trgu završene Velikogospojinske svečanosti nastupom folklornih grupa kulturno-umetničkih društava iz Titela, Mošorina i Šajkaša. Ovogodišnje svečanosti trajale su osam dana i za to vreme posetioci ove manifestacije mogli su videti brojne kulturne sadržaje. Pet dana na Paradnom trgu trajala je prodajna izložba knjiga nekoliko izdavačkih kuća iz Novog Sada i Beograda a četiri dana mogli su posećivati izložbe likovnih i fotografskih radova u holu Srednje tehničke škole “Mileva Marić“. Bilo je tu projekcija dokumentarnih filmova sa festivala “Filmski front“ iz Novog Sada, lutkarsko baletska predstava “Aska i vuk“ u izvođenju članova beogradskog baleta zatim likovna kolonija na kojoj su učestvovali slikari iz Šajkaške… Ljubitelji tamburaške muzike imali su priliku da uživaju u muzici ansambla “Zorule“ iz Novog Sada i tamburaškog orkestra iz Beške. Pevačko društvo “Prepodobni Rafailo Banatski“ iz Zrenjanina premijerno je izvelo Liturgiju sv. Jovana Zlatoustog od episkopa Ilariona. AKUD “Jovan Popović“ iz Titela imao je i svoj celovečernji koncert, dok je nastupom kulturno-umetničkih društava manifestacija zatvorena. Osmodnevnu manifestaciju organizovala je Narodna biblioteka “Stojan Trumić“ iz Titela pod pokroviteljstvom Opštine i Mesne zajednice Titel.
        Poslednje večeri, na sam dan slave, na manifestaciji su nastupili: AKUD “Jovan Popović“, Mađarsko amatersko kulturno-umetničko društvo “Tiski cvet“ i Plesna škola “Zec“ iz Titela, AKUD “Prota Svetozar Vlaškalić“ iz Mošorina i KUD “Šajkaš“ iz Šajkaša. AKUD “Jovan Popović“ se predstavio igrama iz Banata i Leskovca, dok su članovi AKUD-a “Prota Svetozar Vlaškalić“ izveli igre iz Niša i južne Srbije. MAKUD “Tiski cvet“ je izveo čardaš, a članovi PŠ “Zec“ predstavili su se zanimljivom koreografijom na muziku iz pesme “Biljana platno beleše“. Program te večeri i celu manifestaciju su zatvorili svojim nastupom članovi KUD-a “Šajkaš“, koji su izveli igre iz Srbije.

          Vreme je išlo na ruku organizatorima, bilo je mnogo učesnika i posetilaca i, ako se zanemare neki sitni propusti, manifestacija je u celini bila veoma uspešna.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 29, 08, 2007.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *